fbpx
Skip to main content
devojka

10 mitova o vagini u koje treba da prestanete da verujete!

Foto: Profimedia
Dobro obratite pažnju...

Razne priče o vaginama prenose se generacijama. Od priči iz dvadesetog veka kada se ženama govorilo da moraju ispirati vaginu, do modernog vremena u kojem razni gurui u vaginu stavljaju kuglice od žada i kapsule sa šljokicama, mitovi o tome šta treba raditi su razni.

KAFOPIJE NE OČAJAVAJTE, vaš omiljeni NAPITAK ima i svojih skivenih PREDNOSTI

Razne su priče koje govore o tome šta je dobro, a šta ne za vaginu ili šta je moguće, a šta ne. I dok se nekim primerima lako nasmejati i odmahnuti rukom, do problema dolazi kada ljudi počnu verovati u nešto što je samo priča, jer to može na njihovo zdravlje ostaviti opasne posledice.

Sve Italijanke rade OVAJ trik od 15 minuta nakon obroka - zato mogu SVE da jedu, a da budu zgodne

Upravo zato ekipa Insidera razgovarala je s ginekološkinjom Alisom Dvek, autorikom knjige-vodiča za vaginalno zdravlje, kako bi s njom razjasnili neke mitove o vaginama koji mogu uticati na reproduktivno zdravlje.

Ovo je 10 mitova o vaginama u koje možete prestati verovati:

vagina
Foto: Profimedia

1. Vaginu morate prati posebnim proizvodima

Ne morate. Vagina se sama čisti.

"Nadam se da ćemo za vrijeme mojeg života razbiti mit da je vagina odvratno mjesto. To je najveći mit po meni", rekla je doktorka Dvek.

Već godinama proizvođači higijenskih proizvoda za žene iskorišćavaju seksistički mit da su vagine same po sebi prljave i da ih stoga treba prati parfemisanim kupkama, maramicama i sličnim. Istina je da se vagina sama čisti, a dodavanje proizvoda s jakim mirisom zapravo može napraviti više štete nego koristi.

"Kada nezi dodate mnogo proizvoda s mirisima, posebno maramice ili kupke, tada remetite prirodnu ravnotežu mikroba koji treba da budu u vagini", rekla je ginekološkinja Dvek. Dodala je kako ti proizvodi mogu izazvati iritaciju i svrabež i kako mogu povećati šansu za gljivične ili bakterijske infekcije.

Jednom kašičicom ovog ZAČINA pobedite VIŠAK KILOGRAMA!

2. Tampon se može zagubiti u telu

Ovo tehnički nije moguće, a doktorka Dvek je pojasnila kako je otvor grlića maternice premali da bi se kroz njega provukao tampon.

"Ipak, žene često zaborave izvaditi tampon, ili im se pomeri preduboko u vaginu. Zajedno s njim digne se i končić kojim se tampon vadi i više ga ne možete pronaći", rekla je doktorka i poručila kako u ordinaciji to lako prepoznaju.

"Nekada nam dođu pacijentkinje koje kažu da osete neobičan miris iz vagine za koji ne znaju od čega dolazi. Ipak, mi već iz hodnika prepoznajemo da se radi o tamponu koji je tamo već neko vreme. To nije tako neobično", rekla je doktorka.

pregled kod ginekologa
Foto: Profimedia

3. Gljivičnu infekciju možete izlečiti jogurtom ili češnjakom

Ne možete. Uopšteno, nije dobro stavljati hranu u vaginu, poručila je doktorka.

Peckanje i svrabež simptomi su gljivične infekcije koju najčešće uzrokuje prevelika količina kandide u vagini. Lekovi protiv gljivica su najefektivniji način lečenja infekcije, ali razni izvori na internetu tvrde da se infekcija može rešiti i prirodnim lekovima poput češnjaka ili jogurta.

Doktorka Dvek objasnila je kako ovo nije dokazana metoda.

Dodala je ipak kako jogurt može pomoći ublažavanjem simptoma jer daje osećaj hlađenja, ali nema posebnu moć borbe protiv gljivica.

4. Svaki put kada vas dole zasvrbi - znači da imate gljivičnu infekciju

Ovo nije tačno. Doktorka Dvek pojasnila je kako većina žena pomisli da se radi o gljivičnoj infekciji, ali i dodala kako to ne mora biti tačno.

Hormonalne promene, iritacija izazvana proizvodima koje koristite ili stidne uši mogu izazvati svrab. Zato je najpreporučljivije posetiti ginekologa pre nego što sami zatražite lek u apoteci, misleći da se radi o gljivičnoj infekciji.

ZDRAVLJE PRE SVEGA: 10 razloga da konzumirate napitak od KURKUME!

5. Iscedak znači da nešto nije u redu

"Iscedak je normalan posebno za vreme ovulacije, tada dolazi do najviše iscetka. Kod nekih žena dolazi i do pojave iscetka neposredno pred menstruaciju. Dakle, većina žena će s godinama znati šta je normalno u njihovom ciklusu", rekla je.

Ipak, dodala je i kako žene u menopauzi, pušači i žene koje piju tablete za kontracepciju ili antihistamine mogu imati manji iscedak. Ipak, ono što je ključno je utvrditi šta je normalno za vas, a kada primetite promene poput neobičnog mirisa ili boje, posetite ginekologa.

"Ako imate veliku količinu sasušenog iscetka na gaćicama svakog dana ili ako se osećate da svaki dan morate nositi mali uložak, posetite ginekologa", dodala je doktorica.

vagina
Foto: Profimedia

6.  Možete se napiti ako u vaginu stavite tampon natopljen u alkohol

Grupa istražitelja otkrila je 2014. godine kako tampon ne može upiti dovoljno alkohola da biste se napili. Oni su u svom istraživanju u alkohol natapali različite tampone u određenom vremenu i merili koliko su alkohola upili.

Zaključili su da teško kliničko opijanje nije moguće tako. Najpre su testirali tampone s aplikatorima, a potom one bez aplikatora. Kod tampona bez aplikatora koji se više natopio alkoholom, ginekološkinja Džen Ganter istakla je kako je gotovo nemoguće umetnuti u vaginu natopljeni tampon bez da najveći deo alkohola iz njega iscedite.

To nemojte ni pokušavati.

"Ne pokušavajte ovo kod kuće", rekla je doktorka Dvek. "Verovatno bi ovo peklo", dodala je.

OPUSTITE SE: Spavajte DUŽE vikendom da biste bili ZDRAVIJI!

7. Nešto nije u redu ako ne doživite vaginalni orgazam za vreme seksa

Većina žena ne doživljava vaginalni orgazam tokom seksa. Doktorka Meri Džejn Minkin u svom vodiču o reproduktivnom zdravlju žena napisala je kako brojne žene trebaju klitoralnu stimulaciju kako bi doživele orgazam. Stoga, ako i vi spadate u te žene, to nije ništa neobično.

Osim toga, kako piše Insider, neki seksolozi i doktori sugerišu da uopšte ne postoji vaginalni orgazam. Umesto toga, tvrde kako do svakog orgazma kod žena dolazi do neke vrste stimulacije klitorisa, što ima smisla kada znate da je većina klitorisa unutar vagine.

"Klitoris nije samo jedna mala tačka", poručila je doktorka.

Ginekolog
Foto: Profimedia

8. Vagina će se opustiti ako se ne seksate

Vagina se zbog puno seksa neće trajno rastegnuti. "Iako se vagina u nekim trenucima čini rastegljivijom, a u nekim krućom, to je neverovatan organ koji je jako elastičan i prilagodljiv", rekla je doktorka Dvek.

Dodala je kako vaginalni porođaj može dovesti do toga da vagina postane malo labavija, ali dodala je i kako Kegelove vežbe mogu pomoći.

OVE namirnice su ZDRAVE, ALI samo ako se unose UMERENO, a obično se PRETERUJE i to sa ovim!

9. Netaknut himen znači da ste devica

Ideja da nepostojanje himena znači da ste se seksali nije tačna. Tačno je da se himen može rastegnuti ili pocepati za vreme prvog seksa, ali do toga može doći i prilikom fizičkih aktivnosti, medicinskih postupaka ili upotrebe tampona.

10. Ako imate polnu bolest, simptomi će biti vidljivi na vagini

"Dok se nekim ženama pokažu simptomi za hlamidiju, gonoreju ili sifilis, kod nekih infekcija nema nikakvih simptoma. Zapravo, rekla bih kako oko 50 posto žena koje imaju, na primer, hlamidiju, toga uopšte nisu svesne", rekla je doktorka Dvek.

Kod žena neke polne bolesti koje se ne leče mogu dovesti do neplodnosti ili teških oštećenja na reproduktivni sistem, zbog čega su testiranja na polne bolesti jako važna.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd