fbpx
Skip to main content
štitna žlezda

5 PREGLEDA KOJE MOŽETE URADITI KOD KUĆE: Saznajte da li je vreme da posetite lekara!

Foto: Profimedia
Evo kako da otkrijete imate li problema sa štitnom žlezdom, leđima, moždanim funkcijama, sluhom i plućima.

Većina ljudi ne voli da posećuje lekare dok za to ne dođe "krajnje vreme". Međutim, kako biste preduhitrili takvu situaciju nije na odmet da preduzmete neke korake. Za početak, pored osnovnog vođenja računa o zdravlju, s vremena na vreme biste mogli da prekontrolišete stanje vašeg organizma. 

Spustite čašu: Psiholog otkrio najbolju metodu za oslobađanje od stresa

Ovo možete da uradite i kod svoje kuće, a biće vam pokazatelj da li treba da učinite još nešto po tom pitanju. 

ŠTITNA ŽLEZDA

Kada ispružite ruke s dlanovima okrenutim na dole, neka vam neko preko njih stavi list papira. Ako papir podrhtava, moguće je da vaša štitna žlezda proizvodi previše hormona, zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Potom sedite i prekrstite noge, pa onu koja je odozgo ispružite i kašikom kucnite Ahilovu tetivu da proverite refleks. Ukoliko tiroida proizvodi premalo hormona, refleksi su usporeni. 

ZNAMO da zvuči nemoguće, ali zaista radi: SVAKI PUT kada odete da mokrite uradite OVO i smršaćete!

LEĐA

Stanite uspravno, a onda se savijajte u struku unazad koliko god možete. To će pojačati kontakt između pršljenova, kostiju i zglobova. Ako osetite jak bol u leđima, odmah ili sutradan kad budete ustajali iz kreveta, vreme je za detaljniji pregled koji će pokazati da li ima potrebe za fizioterapijom. 

devojku bole leđa
Foto: Profimedia

MOZAK

Loša koordinacija pokreta može upućivati na razne neprijatne stvari. Sedite uspravno nasuprot nekoga i prvo pratite očima njegov prst dok ga pomera levo-desno, a onda ga dotaknite i odmah potom dodirnite svoj nos. Ako promašite, to može biti znak neurološkog problema. 

Raspadate se od menstrualnih bolova? Ovih 8 trikova će vas SPASITI!

PROVERITE SLUH

S godinama sluh polako, ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju, potrebni su vam ručni sat na navijanje i prostorija bez buke. Jedno uvo začepite prstom, a pokraj drugog stavite sat. Osluškujte kucanje sata i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kada potpuno ispružite ruku. Ponovite test i sa drugim uvetom. 

Jeste li čule za dijetu sa maslinama? Vrlo je rigorozna ali zato daje ozbiljne rezultate!

PLUĆA

Stanje pluća lako možete ispitati dvominutnim žustrim hodom ili penjanjem uz stepenice dok sa nekim razgovarate. Vežbanje podstiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili toliko otežano dišete da vam je nelagodno, vreme je za lekara, a on će otkriti da li imate problem sa plućima ili možda srcem. 

Sve ovo shvatite kao zabavan test, ali ukoliko nešto ne možete da uradite kako se zahteva, obavezno posetite lekara. Bolje je 100 puta otići bez potrebe na pregled, nego jednom, ali kasno. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
7 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19