Skip to main content
 • Read more Mećava Društvo

  Danas sunčano, a već sutra NAGLI PREOKRET, a onda ponovo stiže NEOČEKIVANA PROMENA

 • Read more SPC Društvo

  Srbi, danas je VELIKI SVETAC! Pomaže nerotkinjama i duševnim bolesnicima, ALI NIKAKO NE ČINITE OVO!

 • Read more Fudbalska reprezentacija Srbije, Orlići Fudbal

  ZLATNI ORLIĆ SE VRAĆA U SRBIJU: Evo ko odlučuje hoće li u Zvezdu ili Partizan (FOTO)

 • Read more Muškarac pred laptopom Društvo

  NOVA INTERNET PREVARA HARA SRBIJOM: Obratite pažnju ako vam stigne OVAKAV MEJL!

 • Read more Darko Lazić VIP

  TO JE NAŠ DARKO: Konačno postoji i VIDEO! On nasmejan, mršav - Pogledajte KAKO SE LAZIĆ KREĆE!

 • Read more semafor Svet

  Pre 150 godina svet je dobio svoj prvi semafor u Londonu: ON je došao na tu ideju, a EVO I KAKO! (VIDEO)

 • Read more Ceca VIP

  (ŠOK-VIDEO) NAKON 24 GODINE: Ceca na slavi iznenadila SVOJIM POTEZOM, uradila nešto što dugo nije!

joga

Ajurveda - TRADICIONALNI OBLIK LEČENJA kroz koji Bog deli milost, posebno u HIRURGIJI I GINEKOLOGIJI

Foto: Profimedia
Znanje starih mudraca.

Ajurveda ili ajurvedska medicina je celoviti, odnosno holistički sastav lečenja. Aju znači “život”, a veda “znanje”. Stoga, Ajurveda znači “znanost o životu”. Ona je zabežena sanskritom u Vedama prije 5.000 godina.

MUČI VAS STRES? Evo kako da ga kanališete!

Ajurveda je u Indiji tradicionalni oblik lečenja, dok se van Indije ona svrstava u oblast alternativne i komplementarne medicine. Kako alternativni oblici lečenja postaju sve popularniji po celom svetu, isto se događa i s Ajurvedom. Jedan od razloga sve veće popularnosti alternativne medicine je osećaj bliskosti s osnovnim principima ovakvog pristupa. Konvencionalna medicina bolest gleda samo kao posledicu, i metode lečenja konvencionalne medicine usmerene su na uklanjanje simptoma. Na drugoj strani, Ajurveda i drugi alternativni oblici lečenja prema bolesti se odnose na holistički način, idući čak do zaključka da svaka bolest ima ne samo svoj uzrok već i više značenje. Alternativni oblici lečenja često imaju filozofske i duhovne premise. Sklonost takvom sagledavanju bolesti ili života, urođena je ljudskim bićima jer su ona ne samo materijalna nego i duhovna bića.

SRCE MOŽE IZNENADA STATI: Ovih 5 simptoma ukazuju na opasno srčano oboljenje

Znanje sadržano u Ajurvedi je od trajne vrednosti. Ajurvedska se znanost ne temelji na promjenjivim podacima, već na večnoj mudrosti mudraca – svetih osoba koji su svojim meditacijama i mantrama dobili milost Boga i tako bili prosvetljeni u srcu  ovim znanjem.

Ajurveda dolazi od Boga preko:

Brahme i Indre (ovo je 1. izvor)
Danvantarija – medicinske inkarnacije Boga (ovo je 2. izvor).

Stoga ovo znanje nije podložno nesavršenstvima i neaočnostima empirijske (zapadne) medicinske znanosti. Ajurveda je znanje koje nije ograničeno nekim vremenskim razdobljem, a objašnjenja koja se ovde navode poslužiće čitatelju tokom celoga života.

Ajurveda sadrži osam osnovnih grana medicine:

1. pedijatriju
2. ginekologiju
3. primaljstvo
4. oftalmologiju
5. gerijatriju
6. otorino-laringologiju
7. opštu medicinu
8. hirurgiju

Svaka od ovih lečničkih specijalnosti objašnjena je u skladu s teorijama o pet životnih elemenata (vetar, zrak, vatra, voda, zemlja), o došama ili telesnim sokovima, o sedam datua ili telesnih tkiva, o tri male (mokraća, stolica i znoj), te o životnom trojstvu – telu, umu i duhovnoj svesti (duši).

Ajurveda ne obuhvata samo znanost, već i religiju (jogu) i filozofiju (reč filozofija odnosi se na ljubav prema Apsolutnoj  Istini). Religija ili joga ovde označavaju put do te Apsolutne Istine. Ajurveda smatra da je čitav životni put posvećen te je znanje o tome kako se ta Istina izražava u životu.

NE BACAJTE LJUSKU OD BELOG LUKA: Evo zbog čega je dobro da je jedemo

Kada se radi o filozofskim ili duhovnim aspektima alternativne medicine navodi se potreba življenja u skladu si prirodom i prilagođavanja stalnom ciklusu izmena. Praktični dio alternativne medicine daje upute kako zadržati dobro zdravlje, te kako potaknuti isceljenje jednom kada se bolest pojavi. Kao način da se zadrži dobro zdravlje navodi se smislen život ispunjen aktivnostima koje donose unutrašnje i spoljašnje ispunjenje. No, jednom kada se bolest dogodi, alternativni sistemi lečenja daće konkretne smernice kako postići izlečenje ili ublažiti simptome bolesti. Konvencionalni pristup bolesti je lečenje simptoma bolesti i ublažavanje tegoba. Na drugoj strani, alternativni sistemi lečenja prema čoveku se odnose kao jedinstvenom entitetu, jedinstvenoj konstituciju tela i uma (nalik jedinstvenosti njegovog DNK-a), i jedinstvenom sklopu raznih životnih događanja, i na osnovu toga postaviće se kako dijagnoza tako i terapija.

OSETI VAM SE IZ USTA? Zadah pokazuje od ČEGA bolujete!

Prehrana, telesna aktivnost, vežbe joge, disanja, akupresura, masaža, razni prirodni biljni proizvodi ili lekovi prakse su koje koriste pobornici alternativne medicine kako došlo do ublažavanja bolesti ili pak izlečenja. Svi ovi takođe su sastavni deo i Ajurvedske medicine. Ajurvedska medicina ima velik spektar biljnih lekova u svojim tretmanima. Nekad se mešaju razne biljke a nekad se koriste pojedinačno. Tradicionalne medicine empirijski su došle do uvida koje bilje, hrana, minerali i ostalo deluju blagotvorno kod određenih bolesti. U drevna vremena nisu postojali laboratoriji u kojima bi se moglo proučavati delovanje raznih biljnih pripravaka, ali sve više suvremena ispitivanja potvrđuju i objašnjavaju lekovito delovanje raznih biljaka i njihovih ekstrakata koji se tisućama godina koriste u tradicionalnim medicinama.

Kako da izbaciš i do 500 kalorija dnevno, BEZ VEŽBANJA!

Ajurveda, kao drevni i stari sistem lečenja, može uvelike doprinijeti zdravlju kao i pomoći pojedinca da svoj život sagleda u novom svetlu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Slaba kiša
1 Beograd