Skip to main content
nos, kapi za nos, sprej za nos, prehlada, grip

AKO KORISTITE KAPI ZA NOS, OVO MORATE DA ZNATE: Doktor upozorava na posledice, evo kako se pravilno koriste

Foto: Profimedia
Zavisnost od kapi za nos može da traje godinama!

Milioni bočica sprejeva i kapi za nos koji se u Srbiji potroše za godinu dana dokaz su da mnogi postaju žrtve zavisnosti koja ima teške posledice.

Lekari konstantno upozoravaju da sa upotrebom ovih preparata treba biti veoma oprezan i koristiti ih najviše pet do sedam dana, jer se u suprotnom vrlo lako može steći navika, a neretko i zavisnost, sa ozbiljnim posledicama.

"MNOGI SU ME OSUĐIVALI": Danica Maksimović otkrila zašto se nikada nije udala za nevenčanog supruga sa kojim ima sina

"MNOGI SU ME OSUĐIVALI": Danica Maksimović otkrila zašto se nikada nije udala za nevenčanog supruga sa kojim ima sina

ČAJ ZA ISKAŠLJAVANJE OD POTPUNO PRIRODNIH SASTOJAKA: Kad vas stegne suv kašalj, ovo je spas (RECEPT)

ČAJ ZA ISKAŠLJAVANJE OD POTPUNO PRIRODNIH SASTOJAKA: Kad vas stegne suv kašalj, ovo je spas (RECEPT)

"Pacijenti antibiotike piju onako kako im lekar kaže, ali sa sprejevima i kapima često ne poštuju pravila. Kad su prehlađeni, kupuju ih i na svoju ruku", objasnio je za Kurir prof. dr Jovica Milovanović, specijalista otorinolaringologije s Klinike za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju i zamenik direktora UKCS.

"Kad se desi da njihov problem s disanjem ne bude rešen posle pet do sedam dana, imaju potrebu da nastave. Glavni problem je u činjenici da nekad ne mogu da reše nedostatak vazduha jer možda za to nije kriva prehlada, već kriva nosna pregrada, alergijski rinitis koji dugo traje dok cvetaju korovi i ambrozija i slično", kaže doktor.

Kapi za nos
Foto: Profimedia/ilustracija

Horor priča

Na uputstvima za kapi ili sprej za nos piše da ne bi smeli da se koriste više od pet do sedam dana. Čitateljka Kurira J. M. ispričala je kako se našla u horor priči zavisnosti jer nije slušala savete lekara i farmaceuta.

"Tokom jedne prehlade sam po savetu lekara uzela sprej za nos i antibiotik. Rečeno mi je koliko dugo šta smem da koristim. Ispila sam antibiotik po uputstvu, ali sam s kapima nastavila. Stalno sam imala osećaj da ne mogu da dišem. Sada ih koristim već dve i po godine. Kad nemam po jednu bočicu u autu, torbici, kancelariji, pored kreveta - hvata me panika. Nedavno sam bila kod lekara, rečeno mi je da mi je sluznica nosa uništena i da moram da prestanem da ih koristim. Ipak, još nisam spremna da se skinem s njih", rekla je ona.

Problem zavisnosti od kapi za nos nastaje zato što one višestruko sužavaju krvne sudove koji prolaze kroz sluzokožu nosa. Time se olakšava disanje u akutnoj fazi bolesti, ali ako se njihovo korišćenje nastavi, suženi krvni sudovi više ne ishranjuju sluzokožu u dovoljnoj meri i ona biva uništena.

Lekari apeluju da se kapi koriste prema njihovom uputstvu, a ako ima potrebe za dugotrajnim korišćenjem, dobiće druge preparate. Isto je i sa odvikavanjem, treba da se jave lekaru i dobiće odgovarajuću terapiju koja će im pomoći da se "skinu" s kapi za nos.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd