Skip to main content
devojka se drži za grlo

AKO STE IKADA VADILI KRAJNIKE - POKAJAĆETE SE! Evo razloga zašto to NISTE smeli da URADITE! (FOTO)

Foto: Profimedia
Naučna istraživanja su pokazala zastrašujuće rezultate.

Dobro je poznato da su krajnici prvi stub odbrane kada bakterije i patogeni krenu u napad na pluća.

GOOOOL: Raketa Kolarova koju nije video ni svemoćni Kejlor Navas! (VIDEO)

upala grla
Foto: Profimedia

Imala je preko 100 kila, smršala je 50, a sada otkriva i KAKO! (FOTO)

Dugi niz godina, operacija krajnika se smatrala bezbednom i spasonosnom za sve osobe koje su imale problema sa upalama grla. Krajnici su strukture pravljene od limfnih tkiva, služe za pokretanje imunološkog odgovora prvog reda na patogene koji ulaze u respiratorni trakt i tako izazivaju upale grla.

Dugo se verovalo da njihovo odsustvo ne utiče na zdravlje odraslih, a lekari su se odlučivali za ove operacije da bi pacijente spasli od stalnih bolova u grlu i infekcija uha. Međutim, pionirska studija objavljena u časopsiu "JAMA Head & Neck Surgery" sugeriše da bi ova široko rasprostranjena praksa mogla izazvati više štete nego koristi, pogotovo kod dece čiji se imunitet tek razvija.

SPREČITE JOŠ VEĆI BOL: Lista namirnica koje bi trebalo da IZBEGAVAŠ za vreme menstruacije

Istraživački tim, na čelu sa dr Šonom Bajersom, profesorom na Univerzitetu u Melburnu, je pregledao medicinske podatke iz masivnog skupa podataka od oko 1.2 miliona osoba (iz Danske) čije se zdravlje pratilo od rođenja do desete godine života, a u nekim slučajevima i do tridesete godine.

devojka se drži za grlo i glavu
Foto: Profimedia

MRŠAVITE BEZ GLADOVANJA: Jednostavno i lako naprvite DIJETALNI HLEB od samo 3 sastojka! (VIDEO)

Posle upoređivanja rezultata ispitanika koji su imali krajnike i onih koji ih nisu imalui, Dr Bajers i njegove kolege su otkrili da su oni bez kreajnika imali tri puta više alergijskih ili infektivnih bolesti gornjih disajnih puteva - uključujući astmu, grip i upalu pluća. Ispitivanje tonzilo-adenoidektomije (hirurško odstranjivanje krajnika) je povezano sa dvostruko većom stopom ovih bolesti, kao i hroničnom plućnom opstrukcijom i konjunktivitisom.

Iznenađujuće, analiza je pokazala da su mnogi uznemirujući simptomi nakon vađenja krajnika vezani za probleme sa disanjem i hroničnim zapaljenjem uha ili sinusa. Problemi se često vraćaju ubrzo nakon operacije, što znači da su eventualne kratkoročne prednosti zanemarljivo male. Ovo istraživanje je blo vezano za procenu dugoročnog uticaja krajnika na različite bolesti, a autori napominju da veliki broj pacijenata čiji su podaci korišćeni u analizi daje ozbiljnu težinu ovim rezultatima.

OVAKO SU ČISTILE NAŠE BAKE: Kesa za tuš, limuntus za kamenac i sve blista bez hemikalija!

bris grla
Foto: Profimedia

KADA GLAVA PUCA: Napravite sami PRIRODNO sredstvo koje ublažava GLAVOBOLJU!

Dr Bjars i njegov tim predlažu da se postupci odstranjivanja krajnika izbegavaju kada su dostupni alternativni tretmani lečenja. Ako se druge opcije iscrpe, lekari bi trebalo da pokušaju da odugovlače operaciju što duže, kako bi se imuni sistem deteta razvio dalje.

S obzirom na to da su krajnici deo limfnog sistema i da igraju ključnu ulogu u normalnom razvoju imunog sistema, pa i u otkrivanju patogena tokom detinjstva i ranog života, nije iznenađujuće što njihovo uklanjanje može uticati na povećanje rizika od kasnijih respiratornih i zaraznih bolesti, zaključuju stručnjaci.

DA LI STE ZNALE? Mesto gde se gojite otkriva potencijalne bolesti!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd