fbpx
Skip to main content
test na antitela

RAZMIŠLJATE O TESTU NA ANTITELA? Evo zašto stručnjaci upozoravaju da budete OPREZNI

Foto: Shutterstock
Testovi na antitela su dostupni od samog početka pandemije, ali sećate li se razgovora o pasošima u kojima će stajati potvrda da ste bili zaraženi i da ste stekli imunitet na COVID?

Trebali su služiti da bi ljudima omogućili slobodu da putuju bez rizika da će zaraziti druge, pre pojave vakcine. Nikada nisu zaživjele. Ali, danas vlada veliki interes za ovim testovima kako bi pojedinac potvrdio da li još uvek ima zaštitu od vakcine. Mnoge firme su tako uvele testiranje i uložile puno sredstava kako bi zaposleni uvek mogli biti uvek biti testirani tj. njihov imunitet na bolest COVID-19.

Medicinska struka ipak savetuje oprez jer se ti testovi često koriste kako bi osoba odlučila treba li da se vakciniše ili ne, na osnovu rezultata. Test može otkriti imate li antitela, ali ne može sprečiti da se razbolite i imate ozbiljne posledice. Testovi koji su dostupni opštoj populaciji u suštini ne nude najtačnije rezultate o tome koliko ste otporni na ponovnu infekciju, kažu naučnici. Američko udruženje za lekove (FDA) je podsetilo zdravstveni sistem i javnost da rezultati autorizovanih testova ne bi trebali da biti korišćeni kako bi se procenila "količina" imuniteta ili zaštite od COVID-19 bolesti bilo kada, a posebno nakon što se osoba vakcinisala. I FDA i CDC navode da ovi testovi ne bi trebalo da budu korišćeni u svrhu procene treba li se neko vakcinisati ili ne.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

ŠTO SU ANTITELA?

Testovi na antitela koja se nalaze u krvi i mogu pomoći u borbi protiv virusa koji uzrokuje bolest su indikatori koji pokazuju jeste li bili prethodno vakcinisani ili zaraženi.

Antitela su proteini proizvedeni u organizmu od strane imunog sistema kratko nakon što ste bili zaraženi virusom ili ste se vakcinisali i ona vas štite. Neki će testovi samo prepoznati antitela od infekcije, ali ne i od vakcine.

ŠTA ZNAČI POZITIVAN REZULTAT TESTA NA ANTITELA?

Pozitivan rezultat na testu nam govori da još uvek imate antitela od prethodne infekcije ili od vakcine, navodi CDC te dodaje kako to ne znači da imate određenu količinu imuniteta ili zaštite od infekcije. Možete imati pozitivan rezultat čak i ako nikada niste imali simptome bolesti ili niste vakcinisani - može biti u pitanju asimptomatska infekcija. Uvek razgovarajte s lekarom o tome šta rezultat vašeg testa može značiti. Lekar bi mogao da predloži da napravite drugi test radi upoređivanja. Ako imate bilo kakva pitanja, ne ustručavajte se postaviti ih stručnjaku. FDA predlaže da testove nabavljaju samo zdravstvene službe koji su upoznati s korišćenjem i ograničenjima testa. Testovi su dostupni u laboratorijima, klinikama i ambulantama, a oni za kućnu upotrebu se mogu kupiti i onlajn. Ali, neki se lekari boje da pojedinci koriste testove iz pogrešnih razloga.

- Lekari naručuju testove za osobe koje su zabrinute za svoj imunitet, ali to je za mene problem. Za prosečnu osobu, podatak koliko antitela ima nakon 8 meseci je potpuno nebitan podatak - ističe dr. Alan Wlls, direktor laboratorija na univerzitetu Pittsburgh.
Naučnici i dalje rade na tome da dobiju što bolji uvid u značenje pozitivnog i negativnog testa. Za sada, nivo zaštite koje pozitivan rezultat pruža nije do kraja shvaćen, upozorava Svetska zdravstvena organizacija.

Vremenska prognoza
Clear sky
-6 Beograd