fbpx
Skip to main content
Hrana

DA LI STE ČULI ZA AUTOFAGIJU?! Skida kilograme, zdrava je, a možete jesti koliko želite, caka je u OVOME

Foto: Profimedia
Planetarno popularna dijeta!

Planetarna popularnost dijeta koje se zasnivaju na "povremenom postu" ima naučno utemeljenje u otkrićima o autofagiji, smatra doktor Dejan Škorić, hematoonkolog sa Univerzitetske dečje klinike "Tiršova".

- Autofagija je naučno dokazani proces. Japanca Jošinorija Osumija, koji je istraživao autofagiju, uživo sam slušao na svetskom kongresu dečje onkologije, koji je održan 2018. godine u Kjotou... Povremeno je primenjujem i uspeo sam da podignem psihofizičku kondiciju, koja mi je bila narušena posle teških sportskih povreda - rekao je Škorić.

Preskočite doručak, jedete sve obroke u normalnim količinama u toku osam sati, što znači da ostalih 16 sati u toku dana, koji uključuje i period spavanja, postite, odnosno gladujete, uz minimalnu fizičku aktivnost – i akitviraćete proces autofagije.

To podrazumeva obnovu ćelija tokom koje se organizam podmlađuje, čisti od toksina i štetnih materija a  daje dobre rezultate i u prevenciji različitih bolesti, sprečava stvaranje malignih ćelija pa čak i različitih oblika karcinoma.

Ove dijete podrazumevaju periode potpunog gladovanja od najčešće 16 sati u toku dana bez hrane dok se ostatak dana sve namirnice konzumiraju u normalnoj količini. Neki ljudi primenjuju čak i 24-časovni post.

- Najkraći period gladovanja koji aktivira autofagiju u ćeliji je 12 časova, a optimalno je od 16 do 24 časa. Zbog toga je veoma važno da večera ne bude posle 20 h, a da doručak bude posle 8 h sledećeg dana. Ako želimo da pokrenemo snažnu autofagiju, period gladovanja treba da bude najmanje 16 časova (večera u 18 h, a doručak posle 10 h sledećeg dana. Autofagiju mogu da primenjuju svi, osim osobe koje boluju od dijabetesa tip I (insulin zavisni dijabetes) i deca u razvoju, tj, do završetka puberteta" - kaže doktor Škorić.

- Savetujem da se konsultuje nutricionista, pogotovo ako se odlučimo na radikalne promene u ishrani. Ketogenu dijetu ne savetujem, jez izaziva acidozu u organizmu, što pogoduje razvoju malignih bolesti - naveo je on.

Nauka intenzivno proučava i efekte autofagije u lečenju određenih bolesti kao što su Parkinsonova, Hantingtonova bolest pa i demencija. Postoje brojne studije koje proučavaju da li autofagija može imati efekte na prevenciju i lečenje određenih tipova karcinoma.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd