fbpx
Skip to main content
biljka

Svi je GAZE, prepuna su ih DVORIŠTA, a ne znate KOLIKO je ova BILJKA LEKOVITA, odlična za KOŽU i celo telo

Foto: Profimedia
Dostupna vam je svakodnevno.

Bokvica je u narodu jop poznata kao trputac, žilovak ili konjska rebra. Postoji preko dvesta vrsta bokvice, ali mi mi se većinski susrećemo sa onom čiji su listovi pljosnati i široki, cvet joj je mali i nanizan kao pletenica. 

Bokvica se deli na muške listove koji su uski i ženske koji su široki. Bokvicu možete pronaći gotovo na svakoj travnatoj površini, po naseljima, dvorištima, livadama, šumama, pašnjacima i tako dalje. Međutim ono što mnogi ne znaju je koliko je bokvica zapravo zdrava. 

Primjena bokvice je veoma široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, no poznatija je kao mali lekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga lekovita svojstva. List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.

Svako jutro u VODU DODAJ ovu namirnicu: Čisti KOŽU, CREVA, smiruje UPALE, podstiče probavu, reguliše MOKRENJE

Svako jutro u VODU DODAJ ovu namirnicu: Čisti KOŽU, CREVA, smiruje UPALE, podstiče probavu, reguliše MOKRENJE

Kafa POMAŽE da SMRŠAŠ, daje ENERGIJU, ublažava menstrualne BOLOVE, smanjuje CELULIT, ali ako joj DODAŠ ovo

Kafa POMAŽE da SMRŠAŠ, daje ENERGIJU, ublažava menstrualne BOLOVE, smanjuje CELULIT, ali ako joj DODAŠ ovo

Protiv kašlja, astme

Bokvica ili trputac je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit.

Bokvica je odlična za tretiranje svih vrsta rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ugriza. Ako stavite list bokvice u cipele, izlečićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Varenje i čir na želucu

Ovim se sigurno leči čir na želucu i dvanestopalačnom crevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno lekovita biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

Sok od bokvice, sastojci za jednu osobu:

  • 300g listova bokvice
  • kg livadskog meda

Potrebno vreme za pripremu ovog leka je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samleti ih na mlinu za meso. Pomešati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.

Savet:

Potrebno je samleti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680ml mešavine.

Lekovitost biljke:

Može se koristiti za tretiranje: čireva, kašlja, zarastanje rana. Kada su rane u pitanju, preporuka je, naročito dijabetičarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem. Bokvica je takođe dobra ukoliko imate manjak energije i stalno ste pospani.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
27 Beograd