fbpx
Skip to main content
stopola

Bolest koja je nekada pogađala samo BOGATAŠE, a danas NE BIRA!

Foto: Profimedia
Ishrana je veoma važna.

Giht je bolest u čijoj osnovi se nalazi poremećaj metabolizma.

ISPLANIRAJTE ODMOR DO KRAJA MARTA: Atinska rivijera i Lutraki s popustom od 5 POSTO! (FOTO)

Ona se spominje još u Hipokratovim spisima kao najsnažnija, najupornija i najbolnija od svih zglobnih bolesti, od koje se ne umire. Najčešće pogađa koren nožnog palca, a nazivaju je još i bolest kraljeva jer je u 17. veku pogađala samo bogataše.

BEZ GRIŽE SAVESTI: 7 zdravih šećera koje možeš jesti bez razmišljanja o kilogramima!

Međutim, danas bolest ne bira, pa napada i siromašne i bogate.

Bolest muškaraca

Od gihta obolevaju uglavnom muškarci stariji od 40 godina, a kod žena se može javiti tek nakon menopauze. U nastanku bolesti je veoma izražen faktor nasleđa, ali i pogrešan način života, preobilna ishrana i prekomerno korišćenje alkohola.

ELIKSIR MLADOSTI I LEPOTE: 3 soka koja će vam pomoći da sačuvate svoju VITALNOST i lakše SMRŠATE!

Ukoliko se na vreme ne počne s lečenjem, bolest prelazi u hronični oblik koji se karakteriše taloženjem urata u tkivima, zglobovima i zgobnim hrskavicama, otežanim radom bubrega i stvaranjem bubrežnih kamenaca, uz pojavu vidljivih deformacija na donjim ekstremitetima, naročito nožnom palcu.

stopala
stopala
Foto: Profimedia

Akutni i hronični

Akutni oblik karakteriše jak bol u korenu nožnog palca, koji se obično javlja noću ili pred zoru. Zglob je natečen, a koža je crvena i topla. I najlakši dodir pojačava bol. Tokom dana bol se smanji, ali je zglob i dalje natečen, a koža crvena.

Hronični giht karakteriše pojava kristala soli mokraćne kiseline u hrskavicama i šupljinama zgloba. Na mestima taloženja ovih soli obrazuju se čvorići, takozvani tofi. Kod gihta najviše trpe srce i aorta, a na bubrezima može da se razvije hronični nefritis. Kod obolelih od hroničnog gihta vremenom dolazi do deformacije na ekstremitetima, što znatno umanjuje radnu sposobnost pacijenata.

Jedna rotkvica, a toliko zdrava: Evo šta sve čini za tvoje telo!

Laboratorijske analize su merodavne za postavljanje dijagnoze gihta. Čim posumnjate na ovo oboljenje, obavezno posetite lekara, koji će sprovesti određene analize i ustanoviti konačnu dijagnozu jer je ona od suštinskog značaja za lečenje. Prvi korak kod akutne upale je smanjiti bol, a zatim se preporučuje određena dijeta.

zrna graška
Foto: Profimedia

Hrana je lek

Ishrana je veoma važna i podrazumeva izbacivanje namirnica bogatih purinima iz jelovnika. Purina najviše ima u mesnim prerađevinama, sardinama, alkoholu, kao i u pekarskom i pivskom kvascu i njih je neophodno potpuno izbaciti.

Često pijete VOĆNE SOKOVE? Kada vidite šta oni sadrže i do čega može doći, dobro ćete RAZMISLITI!

Jednom nedeljno u manjoj količini može slanina, pileća supa, ovčetina, govedina, pastrmka, teletina...

Preporučene namirnice, tri puta nedeljno: integralne pahuljice, piletina, karfiol, pasulj, grašak, spanać, hleb, šunka i tunjevina. Pomalo svakog dana: mleko, jogurt, kiselo mleko, sveži kravlji sir, sve vrste korenastog povrća i sve vrste voća.

 

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd