fbpx
Skip to main content
dlanovi

Ako su vam dlanovi OVAKVI postoji veliki rizik da vam je jetra teško bolesna

Foto: Shutterstock
Dr Dejvid Biti kaže da se crvenilo na dlanovima javlja na tačno određenim mestima i otkriva kako da ga prepoznate.

Jetra je veoma važan organ koji pomaže organizmu da se oslobodi svih toksina koje unosimo na različite načine, a lekari tvrde da postoji način da prepoznate simptome bolesti jetre pre nego što stanje postane ozbiljno.

Naime, suptilni znaci oboljenja jetre mogu da se jave na rukama, a lekari upozoravaju da ukoliko primetite da vam dlanovi postaju sve crveniji, trebalo bi da odmah odete kod lekara na pregled.

- Crvenilo dlanova, poznato i kao palmarni eritem, može da bude uzrokovano bolestima jetre - kaže dr Lin Poston, koja dodaje da se ovaj simptom javlja kod otprilike četvrtine ljudi koji imaju problema sa jetrom.

Dr Džena Liphart Rods objašnjava da se crvenilo na dlanovima koje je povezano sa bolestima jetre javlja zato što se mali krvni sudovi na rukama proširuju i povećavaju količinu krvi.

Ona ističe da je ovaj simptom na dlanovima povezan sa nekoliko oblika bolesti jetre, a neke od njih su Vilsonova bolest (stanje koje sprečava jetru da uklanja bakar), hemahromatozu (stanje koje uzrokuje gomilanje previše gvožđa u telu) i ciroza.

Ruke
Foto: Profimedia

- Ciroza je kasna faza bolesti jetre u kojoj se zdravo jetreno tkivo zamenjuje ožiljnim tkivom, a jetra je trajno oštećena - objašnjava dr Mehmet Oz, dodajući da se ciroza najčešće javlja usled hronične upotrebe alkohola.

Dr Dejvid Biti kaže da se crvenilo na dlanovima javlja na tačno određenim mestima i otkriva kako da ga prepoznate.

- Crvenilo na dlanovima povezano sa bolestima jetre javlja se najčešće oko mesnatih delova dlana, ispod palca i malog prsta, ali može da zahtevati i druge delove dlana". Takođe, crvenilo je uglavnom simetrično, javlja se osećaj blage topline, a kada pritisnete kožu na mestima koja su crvena, ona pobeli.

Pored crvenila na dlanovima, još neke promene na rukama mogu da ukažu na bolesti jetre – asteriksis odnosno nekontrolisano drhtanje zglobova šake, modrice, prebojenost kože žućkastom nijansom, kao i deformacije na prstima odnosno savijanje prstiju.

jetra
jetra
Foto: Shutterstock

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd