fbpx
Skip to main content
nos

"Kopanje nosa" nije samo ružna, već i OPASNA NAVIKA - Posebno tokom PANDEMIJE

Foto: Profimedia
Kopanje nosa sad bi zbog pandemije koronavirusa trebalo posebno izbegavati, kažu stručnjaci.

Iako često upozoravamo djecu da to ne rade, jedna studija pokazala je da nos, barem povremeno, 'kopa' većina odraslih ljudi, čak 91 posto. Osim što je ružno vidjeti, ta navika može biti i opasna: prema specijalistu za zarazne bolesti i profesoru s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu u Washingtonu dr. Paulu Pottingeru, s prstom u nosu širimo vlastite bakterije i viruse, ali iste s vrha prstiju i unosimo u nos. Dr. Pottinger kaže da kopanjem nosa u organizam možemo unijeti i viruse poput virusa gripe, rinovirusa ili virusa prehlade, ali i koronavirus. - Virusi u naše tijelo najčešće ulaze kroz nos, a zatim kroz usta i oči - objasnio je dr. Pottinger koji kaže da nos sa sluznicom i dlačicama viruse i bakterije drži van tijela, jer blokiraju veće čestice.

Sluznica nosa ima i mikroskopski male žlezde koje zbog spoljnih čestica poput nečistoće i prašine počinju u dišni otvor da izlučuju sluz, a isto se, kaže Potinger, događa i kad žlezdama zasmetaju neke druge mikroskopske čestice, poput virusa i bakterija.

- Mnogi ne shvataju ni koliko nežna i osetljiva može biti koža u nosu, i kako se lako prstom oštete epitelni oblozi u nosnoj šupljini - rekao je za CNN molekularni virolog. A jednom kad se ta barijera u nosu probije, dodaje on, dolazimo do sloja kapilara koje se zaraze virusnim česticama, što povećava šanse za prenos klica s ruku u krvotok.

nos
Foto: Profimedia/ilustracija
Kopanje nosa sad bi zbog pandemije koronavirusa trebalo posebno izbegavati, kažu stručnjaci, no svi znamo kako teško može biti promeniti neke duboko ukorenjene navike.
- Takve navike nazivaju se "ponavljano ponašanje usmereno na telo" - rekao je profesor psihijatrije i direktor Klinike za opsesivno-kompulzivne poremećaje dr. Elias Aboujaoude.
 
Hilari Daf tvrdi: "Nakon što su me stalno testirali na koronavirus, DESILO MI SE OVO"

Hilari Daf tvrdi: "Nakon što su me stalno testirali na koronavirus, DESILO MI SE OVO"

Želi da nazove našu ćerku PO NJOJ! Da li je to normalno? Trudnica OČAJAVA otkako joj je muž predložio IME za bebu

Želi da nazove našu ćerku PO NJOJ! Da li je to normalno? Trudnica OČAJAVA otkako joj je muž predložio IME za bebu

Selma Hajek pozirala u VRUĆEM IZDANJU u šestoj deceniji života - Fanovi BEZ DAHA (FOTO)

Selma Hajek pozirala u VRUĆEM IZDANJU u šestoj deceniji života - Fanovi BEZ DAHA (FOTO)

 
I premda kopanje nosa po njemu u nekim slučajevima može biti i klinički poremećaj, za mnoge je ono, kaže, ipak samo ružna navika koje se možemo rešiti. Za to Aboujaoude preporučuje da "zaokupimo ruke" nečim što nam ne šteti, npr. stiskanjem i opuštanjem šake ili stiskanjem "stres loptice".
 - Posebno je korisno nošenje maske jer smanjenje prenos čestica vazduha koje mogu sadržavati koronavirus, te onemogućava svesno ili nesvesno diranje nosa - dodaje dr. Aboujaoude, te ističe da je upravo zbog maski i pandemije sada idealno vreme da prekinete tu ružnu naviku.

legionarska bolest
Foto: Profimedia/ilustracija

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd