fbpx
Skip to main content
Paprika

OVAJ ZAČIN PEČE, ali temeljno čisti PLUĆA - Ljubitelji ljutog ga OBOŽAVAJU

Foto: Profimedia
Mnogi lekari će svojim pacijentima preporučiti upravo ovaj začin.

Ono što ćete osetiti odmah jeste razgradnja sluzi i nečistoća u plućima. Upravo se zbog toga savetuje pušačima i ljudima s problemima disajnih puteva. 

Analgetička aktivnost kapsaicina koji se nalazi u čiliju poznata je od davnina. 

Zbog toga čili može zameniti analgetike za uklanjanje bola, kao što je umerena glavobolja.

Mnogi lekari će svojim pacijentima preporučiti upravo ovaj začin. U Južnoj se Americi svakodnevno jede. 

Ako ste ljubitelj ljutog, dodatak čilija za vas je normalna stvar. No, ako niste izdržite osećaj ljutine i jedite čili jer je lekovit.

Čili pomaže u razgradnji masti u telu pa je izvrstan saveznik u borbi sa kilogramima. 

Naučnici ističu dva važna sastojka čilija: karotenoide i eterična ulja. Crvenu boju mu daju karotenoidi, a ulja su ono što nas peče kada ga jedemo, odnosno utiču na ukus. Kapsaicinoidi iz čilija stvaraju osećaj peckanja jer se vežu za receptore bola. 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Deluje antiupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa.

Sprečava bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da čili delotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primenjuju čili imaju mnogo manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Paprika
Paprika
Foto: Profimedia/ilustracija

Poboljšava probavu: Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.

“Hrani” naš imunitet: Jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

Prva dama nema baš "damski rečnik": Melanija OPSOVALA dok je KITILA JELKU

Prva dama nema baš "damski rečnik": Melanija OPSOVALA dok je KITILA JELKU

Manekenka sve do sada skrivala TRUDNOĆU: Objavila prvu sliku sa stomakom i objasnila ZAŠTO JE KRILA

Manekenka sve do sada skrivala TRUDNOĆU: Objavila prvu sliku sa stomakom i objasnila ZAŠTO JE KRILA

ZDRAVA CREVA igraju ključnu ulogu u borbi organizma PROTIV VIRUSA

ZDRAVA CREVA igraju ključnu ulogu u borbi organizma PROTIV VIRUSA

Sprečava rak prostate: Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin deluje kao pravi “ubica” ćelija raka. Nakon četiri nedelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta sedmično.

Podstiče mršavljenje: Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

Paprika
Foto: Profimedia

Sprečavaja čir na želucu: Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova.

Pomaže kod dijabetesa tipa 2: Redovan unos čilija može sprečiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u "American Journal of Clinical Nutrition-u", govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem insulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

 

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd