fbpx
Skip to main content
Test na korona vurus putem brisa

EREKCIJA OD 3 SATA, AMPUTACIJA PRSTIJU... Ovo su čudne i retke komplikacije KOVIDA koje otkrivaju koliko se malo zna o virusu

Foto: Profimedia
Kada dođe do pojačanog imunološkog odgovora organizma, može da nastane oštećenje zdravog tkiva, ako su time zahvaćeni krvni sudovi, može da dođe do pada krvnog pritiska i povećanog rizika od nastanka krvnih ugrušaka.

Kovid infekciju mogu da prate i retke i neobične komplikacije koje mogu da pomognu u upotpunjavaju slike o ovoj bolesti, njenoj prirodi, uzrocima i lečenju.

Na retke komplikacije korona virusa ukazao je i slučaj muškarca iz Amerike koji je imao tročasovnu erekciju. Na spisku ne tako čestih i čudnih nuspojava bolesti nalaze se i sledeće pojave.

Slučaj cerebralne venske tromboze

U oktobru prošle godine 18-godišnji mladić imao je upornu glavobolju dve nedelje nakon što se oporavio od kovida. Na CT venogramu otkrivena je obimna cerebralna venska tromboza iako nije bilo drugih faktora za pojavu tromboze.

Kako je navedeno na sajtu "pubmed.ncbi.nlm.nih.gov", ova komplikacija može da nastane bez neuroloških simptoma.

Detalji slučaja: mladić se početkom juna 2020. zarazio koronom, prvi simptomi bili su groznica, kašalj i mijaglija (mijalgija je simptom praćen bolom u mišićima koji se javlja spontano i tokom palpacije, postupka kojim se proverava kvalitet osećaja), bio je pozitivan na PCR testu, lečio se nedelju dana kod kuće, a nedelju dana nakon što se kovid infekcija smirila, a kako navodi casereports.bmj.com, i izlečila, javio se u bolnici zbog glavobolje, koja je ocenjena kao simptom oporavka. Urađen je test brisom i rezultat je bio negativan, nakon posmatranja je otpušten iz bolnice.

Međutim, glavobolja je postajala intenzivnija u naredne dve nedelje, ali nije bilo povišene temperature, osipa, vizuelnih simptoma, ukočenosti vrata ili drugih neuroloških simptoma. Mladić je pre kovida bio dobrog zdravstvenog stanja, a u njegovoj porodici nije bilo tromboze.

Skener mozga nije uočio bilo kakvu anormalnost, ali je naredni CT venogram otkrio obimnu cerebralnu vensku trombozu.

koronavirus
Foto: Profimedia

Objašnjenje stručnjaka: kliničko znanje o kovidu ukazuje na to da ova vrsta infekcije može da izazovu trombozu. Postoje indikacije da ima i drugih neobjašnjivih faktora rizika, ali je verovatno da je i korona nezavistan rizičan faktor.

Cerebralna venska tromboza (CVT) je krvni ugrušak u moždanoj veni u mozgu.

Slučaj akutne ishemije ekstremiteta

U novembru prošle godine zabeležen je slučaj još jedne retke komplikacije korona virusa.

Detalji slučaja: šezdesetogodišnji muškarac koji boluje od hipertenzije javio se u bolnici u Pakistanu žaleći se na groznicu, kašalj i otežano disanje, ustanovljena mu je obostrana upala pluća, priključen je zatim na respirator. Laboratorijska istraživanja ustanovila su povišen D-dimer. Trećeg dana požalio se na bol i utrnulost donjeg dela desne noge. Bila je neizbežna amputacija noge do kolena, piše "cureus.com".

Akutna ishemija ekstremiteta predstavlja nagli prekid arterijske cirkulacije sa posledičnom ishemičkom nekrozom određene regije, ukoliko se uzrok ne prepozna i adekvatno ne tretira, na vreme.

Objašnjenje stručnjaka: kovid se povezuje sa abnormanostima koagulacije krvi, zbog čega mogu da nastanu venske i arteriske tromboze.

Saznajte kako je D-dimer povezan sa koronom.

Slučaj trajnog ograničenja plućne funkcije

U aprilu prošle godine je pulmolog Mihael Barčok za nemački „Fokus“ objasnio dugoročne retke posledice kovida na pluća.

Detalji slučajeva: oko pet procenata obolelih od korone imaju ozbiljne komplikacije. Virus se spušta u pluća, razmnožava se u plućnom tkivu i napada alveole (mehurići u plućima u kojima se obavlja razmena gasova zove su alveole). Posledica toga je zapaljenje pluća. Virus ometa dotok kiseonika u organe pa su u roku od nekoliko sati mogući: gušenje, respiratorna insuficijencija odnosno nemogućnost da disjani organi tkivima i organima obezbede dovoljnu količinu kiseonika pa čak i smrt.

pluća
Foto: Profimedia/ilustracija

"Težak oblik zapaljenja pluća može da se izleči u potpunosti, ali i da izazove stvaranje ožiljaka na plućima", rekao je Barčok.

Odgovori na pitanja koliko će ti ožiljci trajati i da li će uzrokovati trajne zdravstvene tegobe zavisi od veličine ožiljka. U najgorem slučaju posle infekcije može da se javi plućna fibroza, koja izaziva ne samo zadebljanje vezivnog tkiva već može da dovede i do oštećenja alveola.

"Posle infekcije korona virusa plućna funkcija može da ostane trajno ograničena", poručio je pulmolog i dodao da su moguće i trajne teškoće sa disanjem, pa je pojedinim pacijentima potrebna mehanička ventilacija pluća. Zbog toga su oni podložniji obolevanju od novih virusa.

Objašnjenje stručnjaka: pulmolog je napomenuo da se takve posledice javljaju u izuzetnim slučajevima zato što pluća spadaju u organe koji su dovoljno veliki da kompenzuju oštećenja. To ipak ne važi za osobe čiji je volumen pluća i ranije bio ograničen poput pušača ili osoba koje pate od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP).

Slučaj amputacije prstiju

U februaru ove godine italijanski lekari su 86-godišnjoj ženi, čije ime nije navedeno, morali da amputiraju tri prsta. Fotografije objavljene u medicinskom časopisu "European Journal of Vascular and Endovascular Surgery" ("Evropski časopis vaskularne i endovaskularne hirurgije") prikazale su slučaj "teške manifestacije korona virusa".

Detalji slučaja: lekari su u martu prošle godine počeli da joj daju lekove za razređivanje krvi nakon što su primetili nedostatak dotoka krvi u srce. Doktori u Fermu u Italiji uradili su zatim test brisom i rezultat je bio pozitivan. Žena nije imala simptome korone koji se navode kao najčešći simptomi, a u koje spadaju groznica, kašalj, gubitak ili slabljenje čula ukusa i mirisa. Mesec dana kasnije vratila se u bolnicu nakon što su joj tri prsta na desnoj ruci pocrnela. Dobila je gangrenu koja nastaje kada je protok krvi u određenom delu tela blokiran. Kako bi shvatili šta je uzrok gangrene, napravljen je snimak brzine protoka krvi kroz njen organizam.

koronavirus Izrael
Foto: Profimedia

Lekari su otkrili nizak pritisak (protok) u malim žilama na dlanu. Dali su joj lekar protiv stvaranja krvnih ugrušaka i amputirali tri prsta. Stručnjaci su pregledali pod mikroskopom mrtvo tkivo i uočili znake intravskularne tromboze.

Objašnjenje stručnjaka: utvrđeno je da kovid može da izazove ozbiljna oštećenja krvnih sudova, izazivajući krvne ugruške. Iako stručnjaci nisu sigurni zašto dolazi do toga, preovlađuje teorija da je to rezultat prekomerne reakcije imunog sistema koja se zove citokinska oluja, a koja nastaje kada telo "napada" zdravo tkivo. Veruje se da je žena iz Italije patila od krvnih ugruušaka koji su prekinuli dotok krvi, piše "Dejli mejl".

Kada dođe do pojačanog imunološkog odgovora organizma, može da nastane oštećenje zdravog tkiva, ako su time zahvaćeni krvni sudovi, može da dođe do pada krvnog pritiska i povećanog rizika od nastanka krvnih ugrušaka.

Slučaj žene iz Italije nije prvi slučaj amputacije prstiju kovid pacijentu: 54-godišnjem muškarcu iz Italije amputirana su dva prsta nakon ozbiljnog oštećenja tkiva i mišića, on se koronom zarazio na skijanju sa prijateljima u severnoj Italiji prošlog februara.

Tu je i slučaj oca dvoje dece iz Kardifa u Velsu koji je izgubio levi palac, kažiprst i polovinu još jednog prsta prošle godine nakon što se zarazio koronom i 61 dan bio priključen za respirator.

Slučaj nedostatka kiseonika u mozgu

Kovid-19 mogao bi da spreči dotok kiseonika u mozak, odnosno da izazove nedostatak kiseonika u ovom organu i da tako izazove zastrašujuće neželjene efekte, upozorili su naučnici iz Britanije.

Da bi razumeli uticaj koji kovid-19 ima na mozak, naučnici su uradili autopsiju mozga pacijenata koji su preminuli od ove bolesti, piše "San" i došli su do zaključka da ovaj virus ostavlja ozbiljne posledice.

Detalji slučaja: stručnjaci su otkrili velike ćelije, zvane megakariociti, koje su zauzimale prostor i ostavljale malo mesta da krv slobodno prolazi kroz mozak, piše britanski list (megakariocit je najveća hematopoezna ćelija od koje se procesom trombocitopoeze otkidaju delovi citoplazme i formiraju krvne pločice, prim.a).

Profesor patologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džons Hopkins Dejvid Noen rekao je da bi ovo moglo da bude ključno za razumevanje uticaja kovida na mozak.

Objašnjenje naučnika: "Korteks mozga je pun kapilara, ali kada se neki deo kapilara blokira ili zatvori ovim ćelijama, time se blokira određeni nivo krvotoka. Promena protoka krvi u sistemu koji tako precizno isporučuje kiseonik na osnovu vremena i potreba, moglo bi da dovede do oštećenja kognitivnih funkcija, što za posledicu može da ima moždanu maglu", objasnio je Dejvid Noen, profesor patologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džons Hopkins.

Slučaj dugotrajne erekcije

Muškarac iz Amerike koji je preminuo zbog kovid infekcije doživeo je dugotrajnu erekciju kada je, prema pretpostavci lekara, ova bolest izazvala zgrušavanje krvi u njegovom polnom organu, pokazala je nova studija o komplikacijama korone, a preneo je "Njujork post".

Detalji slučaja su: pacijent je bio gojazan, završio je na bolničkom lečenju u Ohaju u avgustu prošle godine, imao je težak oblik kovid infekcije, medicinsko osoblje ga je uspavalo pre nego što su ga priključili na respirator, ali se njegovo stanje pogoršavalo, 10 dana kasnije njegova pluća počela su da otkazuju, medicinski radnici uočili su da je bio u erekciji, koja je trajala tri sata, nakon čega su primenili ispiranje iglom, kako bi otklonili priapizam (dugotrajna erekcija).

Kako je navedeno u lekarskom izveštaju, erekcija se nije ponavljala, ali su pluća otkazala pa je muškarac preminuo na odeljenju intenzivne nege, piše Američki magazin urgentne medicine.

Koronavirus
Foto: Profimedia

Objašnjenje stručnjaka: pretpostavlja se da je erekciju izazvao prejak imunološki odgovor koji izaziva citokinsku oluju, i spada u posledice kovida zbog koje dolazi do stvaranje krvnih ugrušaka. Dugotrajna erekcija smatra se jednom od manifestacija bolesti koju treba ispitati.

Urolog Ričard Vini iz bolnice "Kraljica Elizabeta" rekao je za "Dejli mejl" da je do priapizama došlo usled stvaranja manjih ugrušaka u manjim krvnim sudovima, što je zabeleženo na nekim drugim organima.

Zabeležen je i ranije ovakav slučaj. Studija iz juna prošle godine objavljena u magazinu Američki magazin urgentne medicine navela je slučaj 62-godišnjeg muškarca obolelog od korone, koji je imao četvorosatnu erekciju, koju nije mogao da ublaži led (isto se desilo i u prethodnom slučaju), pa je takođe ovaj problem rešen uz pomoć igle. Pretpostavlja se da je stanje izazvano krvnim ugrušcima. Muškarac inače ranije imao probleme sa zgrušavanjem krvi.

Slučaj dugog kovida

Kao neobična komplikacija tačnije deo oporavka od kovida navodi se i dug kovid. Oosbe koje su preležale koronu nekada mesecima nakon izlečenja od infekcije osećaju određene tegobe.

Detalji slučaja: 55-godišnji pacijent Iz Hrvatske imao je u aprilu laganu temperaturu, kašljao je i žalio se na čudan osećaj u plućima. U januaru ove godine, šest meseci nakon dijagnoze kovida, on se bori sa hroničnim umorom, brzo se umara, "bole ga pluća", a rendgen je pokazao da ovaj pacijent ima pneumoniju.

Objašnjenje stručnjaka: jedna od teorija kaže da se čestice virusa mogu zadržati u tankom crevu odakle mogu da povremeno - mada se to još ne zna, jer je prošlo jako malo vremena, izazivaju pogoršanja opšteg stanja ili pak vlastite ćelije organizma izazivaju autouimunu reakciju organizma.

Važno je razlikovati aktivnu kovid infekciju, oporavak koji se odvija sporo, ali i oporavak koji karakterišu faze poboljšanja i pogoršanja, odnosno oporavak koji stalno ide "gore-dole"." Postoje pacijenti koji se oporavljaju sporo, ali oporavak ide uzlaznom putanjom i oni čiji je oporavak sinosuidni - počnu da se osećaju bolje i onda dođe do pogoršanja u koja spada i skok D-dimera. Dugi kovid nije simptom kovid infekcije već sindrom (simptom) ozdravljenja, tokom dugog kovida pluća se oporavljaju.

Sam oporavak zavisi od toga koliko je infekcija u startu zahvatila pluća i koliko sporo i na koji način se povlače promene na plućima. Dugi kovid ne obuhvata samo pluća, već i srce, centralni nervni sistem... Dugi kovid se javlja kod većine pacijenata koji su imali teške forme bolesti.

Slučaj hroničnog umora

"Nikako da se odmorim", to se često čuje od osoba koje su preležale koronu.

Detalji slučajeva: ako neko preleži virusnu infekciju, posebno kovid, ako se zamara, ima kognitivne poremećaje-zaboravnost, slabu koncentraciju, nervozu, anksioznost koja se pojavljuje kod 80 procenata slučajeva, pati od hroničnog umora, ima neurološke probleme u smislu igranja mišića, mravinjanje, ortosetske poremećaje, poput vrtoglavice prilikom ustajanja ili gubitka svesti, ima česte i jake glavobolje, bolove u mišićima i zglobovima, probleme sa gastrointestinalnim traktom, kao sindromom iritabilnog kolona i slične probleme, koji traju duže od šest meseci, to znači da pati od sindroma hroničnog umora.

bol
bol
Foto: Profimedia

         "Hroničan umor se tretira ne samo kao bolest već i kao invaliditet jer pacijenti vremenom ne mogu više da rade. Čak i kada se uradi kompletna visokosofisticirana dijagnostika – skener, magnetna rezonanca, ultrazvuk – ne može da se nađe ništa specifično, a u suštini su glavne promene na autonomnom nervnom sistemu. To je mreža kompletnog rada svih organa i tu se javljaju drastične promene“, rekao je za RTS profesor Branislav Milovanović koji se 20 godina bavi ovom bolešću. Prema njegovim rečima, kada se uradi testiranje, tačno se vide oštećenja, posebno barorefleksa u karotidama koji regulišu pritisak. Zato se pacijenti žale i na česta variranja krvnog pritiska, pulsa, na nestabilnost i zbog toga je neophodno vršiti česte kontrole srca   

       Veliki problem je što mnogi ljudi smatraju da će hronični umor nestati nakon što se odmore. Međutim, otkriveno je da do glavnih promena usled ove vrste umora dolazi na organelama koje se zovu mitohondrije i dok se, posle virusnih infekcija, one ne oporave, traje stanje invaliditeta.  

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd