fbpx
Skip to main content
Kajsije

ČUDOTVORNA KAJSIJA! Sočni plodovi ovog voća sadrže SPEKTAR VITAMINA!

Foto: Profimedia
Koristi se i u kozmetičkoj industriji.

Plod kajsije podseća na malu breskvu, prečnika jedan i po do dva i po centimetra, žute do narandžaste boje, ponekad i crvene na strani izloženoj suncu. Jedno seme nalazi se unutar tvrde koštice. Hranljiva vrednost i sastav ploda menjaju se sušenjem ili termičkom obradom. Jedinjenja poput pojedinih terpena i kiselina daju prijatnu aromu kajsiji.

ZBOGOM MENOPAUZO: Uz ovih PET biljaka REŠIĆETE se svih SIMPTOMA koji vam ZADAJU glavobolje!

Kajsija
Foto: Profimedia

GLAVNI NEPRIJATELJI VAŠE DIJETE: Ove namirnice vas čine GLADNIJIM!

Osim ploda, i seme kajsije koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće koa zamena za seme badema. Od njega se pravi italijanski liker amareto, kao i amareti biskviti. Ulje iz semena kajsije ponegde se upotrebljava kao jestivo ulje. 
Semena sadrže cijanogene glikozide, koji oslobađaju cijanid, usled čega su otrovna ako se upotrebljavaju u većim količinama.

Kajsije sadrže dosta vode i niske su energetske vrednosti, oko 28 kilokalorija. Imaju veliku količinu provitamina. A, pa samo 200 grama ovg voća skoro da obezbeđuje dnevnu potrebu. Takođe, ovo voće obiluje kalijumom, koji poboljšava rad srca, a kao dobar diuretik preporučuje se kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Pored toga, one sadrže i jod, cink, hrom i mangan.

CIKLUS VAM ZADAJE MUKE? Ovo su KLJUČNI razlozi ZAŠTO je to tako!

kajsija
kajsija
Foto: Profimedia

DNEVNIK JEDNE VAGINE: Sve ZABLUDE koje o ženskom POLNOM organu imaju ne samo MUŠKARCI, nego i ŽENE!

U plodu se nalaze korisni sastojci kao što su beta-karoten, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljni hormoni, vitamini B-kompleksa, vitamin B17, vitamin C, gvožđe, eterična ulja, esencijalne masne kiseline, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, natrijum, organske kiseline, proteini, skrob, sumpor, fosfor, ugljeni hidrati, celuloza, šećer...

Deluju blagotvorno na bolest srca, a dobre su i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzete pre obroka dobro utiču na varenje, a zto što imaju dosta gvožđa, treba da se nađu na jelovniku malokrvnih.

OVAKO JE ISPRAVNO! Evo ZAŠTO ni po VRUĆINAMA ne treba da PIJETE vodu DIREKTNO sa česme!

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd