Skip to main content
Tablete, Pilule, Ekstazi

ČUVAJTE NOVAC: Kupovni vitaminski dodaci nam ustvari ničemu ne služe?

Foto: Profimedia/ilustracija
Istraživanja su došla do zanimljivih rezultata.

Na vitamine i minerale u obliku pilula i tableta godišnje se troše milijarde evra, a konzumacija istih postala je nalik održavanju osnovne higijene i zdravlja. 

Poređenje podataka i istraživanja sprovedenih između 2012. i 2017. godine pokazuje da multivitamini, vitamin C, vitamin D i kalcijum imaju mali do nikakav uticaj na celokupno zdravlje onih koji te suplemente konzumiraju, piše Biznis insajder. 

KLJUČ ZA IZLEČENJE RAKA SE TU KRIJE? Svi imamo ovu namirnicu u kuhinji, evo šta treba da znate (FOTO)

Takođe nema pokazatelja da smanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara, moždanog udara ili drugih zdravstvenih boljki. 

Studija je objavljena u naučnom časopisu "Journal of the American College of Cardiology", a na čelu istraživanja nalazi se doktor Dejvid Dženkins. 

ŠOKANTNO: Kad vidite ovaj snimak ODMAH ćete BACITI cigarete! (FOTO i VIDEO)

"Bili smo neverovatno iznenađeni tako malim brojem pozitivnih dejstava. Naše istraživanje pokazuje da konzumacija suplemenata ne škodi ljudima, ali i da im ne pomaže", kaže Dženkins. 

Folna kiselina ili vitamin B9 povezuje se sa smanjenjem kardiovaskularnih bolesti dok se vitamin B3 ili nijacin čak dovode u vezu s povećanjem zdravstvenih problema i preuranjene smrti. Reč je po pokazatelju da antioksidansi takođe nisu dobri u preterano velikim količinama. 

žena pije tabletu
Foto: Profimedia

U istraživanje su uključeni vitamini A, B1, B2, B3 (nijacin), B6, B9 (folna kiselina), C, D i E, i karoten, kalcijum, gvožđe, cink, magnezijum i selenijum. 

Vitamin C, recimo, dokazano nije efikasan protiv obične prehlade, dok u prevazilaženju iste može da pomogne cink. Konzumiranje multivitamina je, kažu autori studije, potpuno nepotrebno. 

Sasvim je dovoljna zdrava i raznovrsna ishrana, a "mitovi" poput dodatnog vitamina A za vid, vitamina B za energiju i vitamina C za imunitet su, kažu, gluposti. 

Od slomljenog srca može da se umre i evo zašto ŽENE posebno treba DA BRINU!

Vitamin D je, uz folnu kiselinu, jedini čije dodatno konzumiranje savetuju jer se vrlo teško dobija iz ishrane, a krucijalan je za apsorpciju kalcijuma za zdravlje i snagu kostiju. Proizvodi se i izlaganjem suncu, ali to je posebno komplikovano u zimskim mesecima. 

Vitamini A, C i E, ili antioksidansi koji štite od raka prisutni su u voću i povrću, a posebno bobičastom voću. Preterivanje s antioksidansima, pokazuje istraživanje, loše je za zdravlje, i čak se povezuje s nekim oblicima raka, poput raka pluća. 

Vitamini
Vitamini
Foto: Profimedia

Vitamin C, dokazano je, ne podiže imunitet, a naročito ne kada ste već bolesni. Umesto toga, pokušajte sa cinkom, jedinim dokazanim "pomoćnikom" protiv prehlade. Kljukanje vitaminom C ne znači ništa za prehladu i imunitet, a pomaže u stvaranju bubrežnih kamenaca. Najbolje je umesto toga jesti mnogo citrusa i jagoda. 

Umesto unošenja vitamina B3 putem tableta, jedite tunjevinu, lososa i cveklu i imaćete dovoljnu količinu u organizmu. 

Osobe koje piju suplemente nemaju ništa manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti, a povezuju se i sa dijagnozama unutrašnjih krvarenja, problema s jetrom i infekcijama, od onih koji su konzumirali placebo. 

Probiotici su takođe, kažu istraživanja, skupi i potpuno nepotrebni. Konzumirajte jogurt i dobre bakterije će cvetati, umesto da plaćate stotine dinara po kutiji, s manje rezultata, piše Express. 

Folnu kiselinu svakako pijte ako ste trudni ili planirate da budete trudni, jer je to osnovni nutrijent koji pomaže u stvaranju novih ćelija, što je trudnicama i te kako 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
27 Beograd