fbpx
Skip to main content
Čaše sa vodom

ČUVAR VAŠEG ZDRAVLJA: Unos vode najvažniji za organizam!

Foto: Profimedia
Zdravlje pre svega.

Način ishrane, kao i unos adekvatne količine i vrste vode je jedini važni i odlučujući faktor zdravlja, koji je pod našom kontrolom. Zar ne bi bilo šteta da propustimo tako dobru priliku da sami utičemo na svoje zdravlje, na vreme?

Ističe BAŠ SVE što treba! Ovo je NAJMODERNIJI kupaći kostim leta 2018.!

Kada danas govore o zdravlju, ljudi uglavnom misle na unos energije i hranljivih supstancija, a zaboravljaju da organizam ima potrebe i za tečnošću koja čini 55 do 70% ljudskog organizma. Zanimljivo je spomenuti da čovek može živeti bez hrane nedeljama, čak i mesecima, dok bez vode vrlo brzo umire. Stoga voda znači ne samo zdravlje već i život.

Voda je mnogo više od nutrijenta: ona je fiziološka reka koja vodi vitalne hranjive supstance na putu metabolizma. Bez vode, sve su druge hranjive supstance mogu biti gurnute potpuno u stranu bez ikakvog efekta.

Jedna od njih vam je SIGURNO omiljena! Svi obožavate SEKS, a da li znate da su ove poze JAKO OPASNE?

Žena pije vodu
Foto: Profimedia

Šta se dešava ako ne unosimo dovoljno vode?

Najgore je dozvoliti da dehidrirate. Dehidracija se pojavljuje kada je količina vode u vašem telu previše niska. Simptomi dehidracije mogu biti: glavobolje, letargija, promene raspoloženja, suv nos, suva ili popucala usta, tamni urin, slabost, umor, zbunjenost i halucinacije.

BIZARAN TREND: Zašto se budući očevi masovno slikaju sa TRUDNIČKIM STOMAKOM? (FOTO)

Dehidracija dovodi do povećanja toksina u telu i nemogućnosti bubrega da ih prerade i izbace. Ako kroz duži vremenski period dnevno ne pijete dovoljno vode može doći do pojave kamenja u bubrezima a kod žena i do čestih infekcija urinarnih kanala. U ekstremnim slučajevima dehidracija dovodii do prestanka rada bubrega i smrti.

flaša sa vodom
Foto: Profimedia

Mnogi pogrešno veruju da se nadutost i zadržavanje vode u organizmu mogu izbeći ako se ne pije voda. Suprotno je ustvari tačno. Unos vode omogućava telu da se reši viška natrijuma, a natrijum je upravo glavni element koji pomaže da se voda zadržava u telu.

BUJNA KOSA I LETI: Sa ovim frizurama ćeš imati i to! (FOTO)

Drugim rečima ako ne pijete vodu povećavate koncentraciju natrijuma u telu što dovodi do većeg zadržavanja vode i nadimanja. Isto tako, telo zadržava vodu ako ima premalo vode u ćelijama.

Ako je unos vode redovan, posebno one sa niskomineralnim sastavom, telo neće imati potrebe da zadržava vodu. Stoga, treba da budemo odgovorni prema sebi kako bismo brinuli o drugima, onima koji su nam najvažniji.

 

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
38 Beograd