fbpx
Skip to main content
nos, kapi za nos, sprej za nos, prehlada, grip

DA LI GREŠKOM UGROŽAVATE SVOJE ZDRAVLJE? Svi ga imamo, a vrlo često se nepravilno upotrebljava

Foto: Profimedia
Oprezno sa zdravljem

U sezoni prehlade i gripa, prvi simptom koji se javlja je da nam curi nos.  Prvi preparat za kojim posegnemo u sprečavanju ove pojave je obično sprej za nos. Ipak, jako je važno da se sa ovim lekom ne sme preterivati. Posle prekomernog korišćenja sprej može postati beskoristan, jer osoba koja ga koristi razvije toleranciju na njegove sastojke, a nuspojave mogu biti vrlo neprijatne.

ČAJEVE BIRAJTE PO KRVNOJ GRUPI: Evo koje treba da PIJETE, a koje da izbegavate!

Kapi i sprejevi za nos mogu da olakšaju disanje, ali ih ne možete koristiti kad god vam padne na pamet. Oni koji sadrže fiziološki rastvor vlaže sluzokožu nosa i pomažu kod začepljenja i izbacivanja sekreta, a oni koje prepisuju na recept često sadrže antihistamine i kortikosteroide. Antihistamini pomažu osobama s alergijom jer blokiraju alergijsku reakciju, a kortikosteroidi se koriste za smanjenje upale i ne smeju se koristiti predugo. Ako ih upotrebljavate u skladu s uputstvima, retko kad izazivaju nuspojave.

čišćenje nosa
Foto: Profimedia

Začepljenje nosa, to jest hronični sinusitis, može se lečiti s obe vrste spreja, ali su i tu prisutne nuspojave.

ŠETNJA NAJEFIKASNIJA ZA MRŠAVLJENJE: Samo sat vremena pomaže u sagorevanju kalorija, ali to nije SVE!

Sprej kojim se otpušava nos verovatno će povećati isticanje sekreta, zbog čega ćete češće kijati, kašljati ili imati više sekreta u nosu. Međutim, ovo su poželjne pojave, ali sprej može uzrokovati i one neželjene, poput krvarenja, glavobolje, gubitka čula mirisa i ukusa i nadraženosti nosa.

Tata ćerki duva nos u papirnu maramicu
Foto: Profimedia

Ukoliko sprej koristite duže od tri-četiri dana, začepljenje se može pogoršati. U početku deluje dobro, ali nakon predugog korišćenja nos se opet začepi, pa osoba ima potrebu da ga upotrebljava. Osim toga, neki sastojci spreja su opasne hemikalije koje mogu oštetiti membrane unutar nozdrva, što može dovesti i do hroničnog krvarenja nosa.

sprej za nos
Foto: Profimedia

Vrlo je bitno znati da preduga upotreba spreja (optimalno je tri do četiri dana i nikako duže od sedam do 10 dana) može izazvati pojavu medikamentoznog rinitisa i umesto da ga leči, dolazi do kontraefekta, kada veće doze spreja izazivaju jaču neželjenu reakciju.

SEDAM ZLATNIH (I JEDNOSTAVNIH) PRAVILA: Ovo je spisak svakodnevnih obaveza koje imate prema svom telu

Dakle, ukoliko ste se prehlaili ili imate problem sa sinusima, za otčepljivanje nosa sprejeve koristite dozirano, i primenjujte i neke alternativne metode poput inhalacije ili ispiranja nozdrva fiziološkim rastvorom.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd