fbpx
Skip to main content
vagina

OPREZ, HPV SE PRENOSI I ORALNOM PENETRACIJOM: Evo šta obavezno MORATE da uradite da nakon ODNOSA smanjite rizik

Foto: Profimedia
Virus koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme!

Vakcinacija protiv HPV virusa počinje u aprilu, a ovaj virus može biti veoma opasan i izazvati teža oboljenja. Pod Humanim papiloma virusom (HPV) se podrazumeva grupa od preko 100 tipova virusa iz grupe papilomavirusa koji mogu da inficiraju ljude.  Postoji preko 80 različitih tipova (isti virus ali malo strukturno promenjen). HPV se deli na one tipove sa izraženim onkogenim potencijalom i na manje onkogene.

Za nastanak karcinoma grlića materice je neophodno prisustvo HPV-a. Karcinom grlića materice se razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo HPV ne mora usloviti pojavu karcinoma.

Nema karcinoma bez HPV-a, ali ima HPV bez onkološkog ishoda. Svako ko je seksualno aktivan (ili je bio seksualno aktivan) može dobiti HPV. HPV se prenosi polnim putem (seksualnim odnosima, analnim ili oralnim seksom).

HPV
HPV
Foto: Profimedia
U Srbiji misle da ih OVAJ NAPITAK LEČI OD OMIKRONA, a zapravo može biti OPASAN

U Srbiji misle da ih OVAJ NAPITAK LEČI OD OMIKRONA, a zapravo može biti OPASAN

TAMO JE BORBA NA ŽIVOT I SMRT: Ćerka srpske pevačice u KOVID BOLNICI - objavila fotku uz dirljive reči

TAMO JE BORBA NA ŽIVOT I SMRT: Ćerka srpske pevačice u KOVID BOLNICI - objavila fotku uz dirljive reči

Dijagnostika HPV-a?

Postoje dve uobičajene metode za određivanje tipa HPV DNK, a to su hibridno uzimanje (hybrid capture ii) i PCR metoda. Oba su jednako osetljiva i sasvim odgovarajuća za otkrivanje infekcije i praćenje postinterventnog stanja kod cervikalne intraepitalne neoplazije.  Testiranje se obavlja kod žena kod kojih rezultati PAPA testa pokazuju atipične ćelije sa prisustvom koilocitoze u brisu, vidljive promene na polnim organima i uvek kada se koristi citologija zasnovana na tečnosti. 

HPV virus izaziva promuklost

Iako se papilomi izazvani HPV virusom pojavljuju na genitalijama, vrlo često se mogu pronaći i na grlu zbog čega izazivaju promuklost i promenu boje glasa. 

HPV može izazvati rak

Izrasline koje se pojave na grlu su obično benigne, ali mogu izazvati rak. Simptomi su najčešće promuklost i bol tokom gutanaj. Ovi papilomi mogu se odraziti i na matericu i izavati takođe oboljenje. 

HPV
HPV
Foto: Profimedia

HPV se može preneti tokom oralnog seksa

Virus se prenosi i tokom oralnog seksa. Karcinom usta i grla su retki, ali se HPV virus prepoznaje kao faktor rizika. 

Pranje zuba smanjuje rizik

Istraživanja su pokazala da 56 posto ljudi sa boljom oralnom higijenom imaju manje šanse da virus u njihovom telu napravi veće probleme i oboljenja. Pod lošom oralnom higijenom se podrazumeva upala desni, zadah, zubi koji ispadaju.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd