fbpx
Skip to main content
devojka

GLEDAM PO 35 VAG*NA DNEVNO I... GInekolog REŠIO DILEME: Evo da li polni organ može biti preveliki?

Foto: Profimedia
Ovo zanima svaku ženu!

Ginekolog Heder Rup odgovorila je na pitanje koje zanima mnoge žene – da li vagina može da bude prevelika.

Doktorka koja "dnevno vidi i po 35 vagina" kaže da ih ima "u svim oblicima i veličinama", ali dodaje da stvari poput porođaja, gojenja i seksualne aktivnosti utiču na izgled ženskog polnog organa.

"Ali, da li je to problem?", pita ona, zatim odgovarajući na konkretno pitanje da li vagina može da bude prevelika.

- Ako žena nije imala izrazito težak vaginalni porođaj ili neku vrstu vaginalne operacije, onda ne. Ukoliko vam je porođaj oštetio karlične mišiće i uzrokuje vam probleme, konsultujte se sa ginekologom - poručila je ona.

Inače, vagina je obično duga između 7,5 i deset centimetara, a široka je oko pet do 7,5 centimetara. Širi se prilikom seksualne aktivnosti i tokom porođaja.

materica
materica
Foto: Profimedia

U proseku, da bi se ženski polni organ oporavio nakon porođaja potrebno je između šest i 12 nedelja, piše ginekolog, i savetuje ženama da ako nakon tog vremena imaju probleme - ne mogu da zadrže urin, gasove ili stolicu, osećaju bol prilikom odnosa, stavljanja tampona – postoje stvari koje mogu da im pomognu.

- Počnite od toga što ćete smršati (ako vam je BMI preko 30), radite Kegelove vežbe i vežbe za jačanje stomačnih mišića. Ako to ne pomogne, onda se obratite lekaru - navodi doktorka.

Kada je reč o ženama koje brine veličina vagine, Heder kaže da to ni na koji način ne utiče na zadovoljstvo tokom seksa.

- Stimulacija klitorisa i pritisak na unutrašnji deo vagine utiču na reakciju vagine. Brojne studije su pokazale da ne postoji razlika u seksualnom zadovoljstvu žena koje su se porodile carskim rezom ili prirodnim putem, što znači da rastezanje vagine tokom porođaja ne pravi nikakvu razliku - zaključila je ginekološkinja.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd