Skip to main content
žeđ

Prvi SIMPTOMI, osećaj gladi i ŽEĐ: Parametar koji UKAZUJE na POVIŠEN ŠEĆER u krvi i početak DIJABETESA

Foto: Profimedia
Ukoliko su signali učestuli, konsultujte se sa lekarom!

Dijabetes (Diabetes Mellitus) je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Insulin je hormon koji se stvara u žlezdi gušterači – pankreasu  i  odgovoran je za pravilan  metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera.

Bez insulina, uneti šećer u organizam putem hrane se ne može preneti iz krvotoka do ćelija, što se ispoljava kao porast šećera u krvi. Po kriterijumima SZO dijabetesom nazivamo stanje kada je količina šećera u krvi (glikemija našte, nakon 10 sati gladovanja) veća od 7.0 mmol/L.

 Referentna vrednost jutarnje glikemije na prazan stomak je od 3,6 do 6,1 mmol/L.

Dijabetes
Dijabetes
Foto: Profimedia/ilustracija
Pun MESEC u LAVU donosi ERUPCIJU ENERGIJE: Numerolog OTKRIO, spremite se za totalni PREOKRET

Pun MESEC u LAVU donosi ERUPCIJU ENERGIJE: Numerolog OTKRIO, spremite se za totalni PREOKRET

PROMENILA LIČNI OPIS: Maja Marinković NE LIČI na sebe, evo kako je IZGLEDALA PRE OPERACIJA (FOTO)

PROMENILA LIČNI OPIS: Maja Marinković NE LIČI na sebe, evo kako je IZGLEDALA PRE OPERACIJA (FOTO)

Evo kada će uslediti prvi simptomi

Tip 1 se obično dijagnostikuje u mladosti i brzo se razvija sa primetnim simptomima koji se javljaju unutar dve nedelje. Dijabetes tip 2 je pod direktnim uticajem životnog stila i prehrane. Simptomi se mogu razvijati dugo i lako mogu proći neprimećeni.

- Ponekad je potrebno nekoliko godina da se simptomi razviju i teško ih je primetiti, a neki neće primetiti ni jedan. Obično se razvija u odraslog dobi, mada se čini da ga ima sve više dece i mladih osoba -  stoji na stranicama Centra za prevenciju bolesti.

Čak i blagi oblik može biti veoma opasan

- Visok šećer u krvi može proći nezapaženo i bez nekih jasnih simptoma, čak i samo mali porast šećera u krvi može oštetiti živce, bubrege i mrežnicu oka. Što dalje ostajete bez pomoći, to veća šteta može nastati - stoji na stranicama klinike "Cleveland". Nekoliko je simptoma koji se rano javljaju i na njih treba pripaziti.

Često mokrenje

Dijabetes će se često manifestovati i tako da morate u toalet puno češće nego inače i verovatno se budite usred noći nekoliko puta. Posledica je povišenja šećera u telu kojeg se ono pokušava rešiti putem mokrenja. Urin može biti mutan i imati miris voća.

wc šolja
wc šolja
Foto: Profimedia

Povećana žeđ

Često mokrenje će uzrokovati osjećaj dehidracije, još jednog ranog simptoma dijabetesa, a pacijenti često želju gase voćnim sokovima ili čokoladnim mlijekom, što je najgori izbor za dijabetes. Takvi će napici organizam napuniti šećerom i samo pogoršati problem. Ako pijete više nego obično i nikada vam nije dosta, to je dobar razlog da posjetite liječnika.

Povećan osećaj gladi

Dijabetes može istovremeno povećati nivo glukoze u telu, ali i blokirati stanice koje ju trebaju koristiti kao energiju. Možete dakle osećati stalnu glad jer su mišići ostali zakinuti za energiju i telo može sagorevati pohranjeno masno tikvo za energiju, zbog čega ćete gubiti kilograme bez da se trudite.

Trnci u rukama i nogama

Komplikacije mogu nastati puno pre nego vi shvatite da imate dijabetes, a jedna od njih je oštećenje živaca što može izazvati utrnulost ili trnce u nogama, a to se stanje naziva dijabetička neuropatija. Iako može „napasti“ bilo gde, istraživanja otkrivaju kako kod 50 posto pacijenata šteta nastaje upravo na nogama i stopalima. Možete osećati trnce, peckanje ili utrnulost, te jaču osetljivost na temperaturu vazduha, a mogu se javiti i grčevi.

Zamućen vid

Ako ste primetili ovaj simptom, koji se naziva dijabetička retinopatija, valjalo bi porazgovarati s lekarom. Kako dijabetes može uzrokovati propusnost krvnih žila u mrežnici to može voditi do ovog simptoma. Prema pisanju klinike Johns Hopkins, to je vodeći uzrok slepoće kod odraslih Amerikanaca.

Sklonost upalama i gljivičnim infekcijama

Visok nivo šećera u urinu i vagini mogu postati plodno tlo za množenje bakterija i gljivica koje izazivaju infekcije. Prema istraživanjima, osobe koje pate od dijabetesa tip 2 imaju veće šanse da će patiti i zbog infekcija mokraćnog mehura i da će se one često ponavljati.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
29 Beograd