fbpx
Skip to main content
Dinja

NE BACAJTE SEME: Dinja je izuzetno lekovita, postiče PROBAVU, reguliše upalne procese, koristi se za iskašljavanje

Foto: Profimedia
Voće koje ne treba zaobilaziti ovog leta.

Leto je pravo vreme kada treba promeniti navike u ishrani. Toliko je namirnica koje su sveže i zdrave, a uz pomoć kojih možemo da obogatimo ihranu, okrenemo se zdravijem režimu, detoksikujemo i hidriramo organizam. 

Pored lubenice koju većina obožava, tu je i dinja. Nju takođe ne biste trebali da zaobiđete ovog leta jer je veoma zdrava, niskokalorična i sadrži svega 30 kalorija na 100g, a zbog visokog sadržaja vode, odličana je za hidrataciju tokom vrelih letnjih dana.

Evo zašto vam se VRAĆAJU INFEKCIJE i BAKTERIJE: Ovo dosta utiče na INTIMNO zdravlje žene

Evo zašto vam se VRAĆAJU INFEKCIJE i BAKTERIJE: Ovo dosta utiče na INTIMNO zdravlje žene

Nije DOZVOLJEN ALKOHOL: Ova DIJETA traje ŠEST DANA, a za to vreme možeš da izgubiš i do ŠEST KILOGRAMA

Nije DOZVOLJEN ALKOHOL: Ova DIJETA traje ŠEST DANA, a za to vreme možeš da izgubiš i do ŠEST KILOGRAMA

Evo kako dinja utiče na organizam:

  • Starosna degeneracija makule – antioksidant zeaksantin ima zaštitnu ulogu na oko.
  • Astma – visok nivo beta karotena i vitamina C smanjuje rizik od razvijanja astme.
  • Krvni pritisak – biljna vlakna, kalijum, vitamin C i holin koji se nalaze u dinji pospešuju zdravlje srca.

Reguliše probavu

Dinja spada u lako varljivu hranu i preporučuje se da se jede na prazan želudac i pre nekog drugog obroka. Dobar je izbor i za one sa osetljivim želucem jer sadrži enzime i ne troši energiju organizma na varenje hrane. Zbog obilja vlakana i vode sprečava zatvor i pomaže u regulaciji probave, zdravlju probavnog trakta i izbacivanju toksina iz creva.

Deluje protivupalno

Kolin je važan nutrijent u dinji koji pomaže boljem snu, učenju i memoriji. Takođe je bitan i za održavanje elastičnosti staničnih membrana, transmisiju nervnih impulsa, iskorišćavanje masti i smanjivanje hroničnih upala. Redovno konzumiranje dinje pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i tako smanjuje upalne procese.

Upale u telu povezuju se i s nastankom metaboličkog sindroma koji označava grupu metaboličkih poremećaja. Ovi poremećaji se ispoljavaju kao insulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području stomaka (abdominalna ili centralna gojaznost), visok nivo holesterola i povišen krvni pritisak.

Lekovitost i konzumacija semenki i čaja dinje

Semenke dinje posebno se preporučuju kod bolesti bubrega, pogotovo kod kamenja. Semenke dinje imaju rashlađujući efekt i idealne su za konzumaciju tokom leta. U Indiji, mlevene semenke dinje dodaju se u lassi (napitak od jogurta) i thandai (hladno mleko sa začinima), a cele semenke u slatkiše i halve.

Plod, semenke i ulje od semenki, drevno su lekovito sredstvo za lečenje raznih tegoba kao što su kašalj, temperatura, paraziti, želudačne, probavne, bubrežne i urinarne smetnje. Čaj od cveta dinje koristi se za iskašljavanje.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd