fbpx
Skip to main content
Žena pere suđe

DOBRO GA OPERITE! Ovo voće svi volimo, a obično je PREPUNO pesticida - obratite pažnju!

Foto: Profimedia
Ukusno je, zdravo, ali je ključno da ga dobro operete!

Nektarina je mutirana vrsta breskve kod koje je gen za dlakavu pokožicu inaktiviran, a ne hibrid breskve i šljive. Odlične su sveže, zamrznute, u kolačima ili salatama, sa ljubičastim lukom i slatkim čili sosom

Nektarine (Prunus persica) su u stvari breskve glatke kože iz familije Rosaceae, koje se gaje u toplijim kontinentalnim uslovima severne i južne hemisfere. Nektarine nisu hibrid breskve i šljive kako se ponekad misli. One su mutirana vrsta breskve kod kojih je gen za dlakavu pokožicu inaktiviran.

Potiču iz Kine gde su se gajile i pre 2000 godina. U Evropi se gaje od 16. veka, a u Ameriku su ih preneli Španci. Ime su dobile po nektaru, napitku grčkih bogova koji im je, zajedno sa ambrozijom, davao večnu mladost.

Ne kupujte tvrde

Za razliku od breskve koja ima hrapavu površinu pokrivenu dlačicama, nektarina ima glatku i sjajnu kožu. Takođe, ona je čvršća i ima više slatkasto-kiselkast ukus. Inače, jestivi deo nektarine može biti bele ili žute boje. Iako nektarine i breskve imaju neznatno različit ukus, mogu da se koriste u istim receptima.

Postoje razne sorte nektarina, a najviše se razlikuju nektarine kod kojih se koštica lako vadi i one kod kojih se teže odvaja i koje se najčešće koriste za kuvanje i konzervisanje, jer zadržavaju oblik.

Nektarine, kao i breskve, mogu sadržati veću količinu pesticida, pa je najbolje kupovati ekološki gajene ili ih dobro oprati pre jela. Nektarine koje se ekološki uzgajaju beru se kasnije, kada su zrelije, i sadrže veću količinu šećera. Najviše ih ima u julu i avgustu. Kada ih kupujemo, treba da biramo one koje imaju aromu i nemaju mrlje i naboranu kožu. Treba da budu narandžastožute boje i mat. Crvenonarandžasta boja ne znači da su zrele. Kada se uberu, omekšaće, ali se slast neće povećati. Posle branja, one će nastaviti da sazrevaju, a proces možemo i da ubrzamo ako ih stavimo u papirnatu kesu ili kutiju, gde će otpuštati hormon etilen koji utiče na brže sazrevanje. Ne treba kupovati tvrde nektarine ili one koje su zelenkaste, jer će omekšati i dobiti boju, ali neće biti slatke i mirišljave.

Konzervisane i smrznute nektarine su dostupne tokom cele godine. Zamrznute nektarine zadržavaju hranljivu vrednost. Možemo ih iseći na kriške i zamrznuti. Ako kupujemo konzervisane nektarine, bitno je da budu u vodi ili sopstvenom soku, odnosno da nemaju dodatne šećere.

Ostatak teksta pročitajte na tosamja.media.

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd