Skip to main content
Osmeh

Dugo smo mislili da je ovo što svi radimo svakog dana OPASNO PO ZDRAVLJE, ali sada je stiglo NOVO OTKRIĆE

Foto: Profimedia
Možete da odahnete!

Korišćenje telefona, tableta i lap-topova nije štetnije po mentalno zdravlje tinejdžera nego konzumiranje krompira, pokazala je nova naučna studija.

Šest saveta kako da se NE UGOJITE za praznike! Lakše je nego što mislite...

Dete
Dete
Foto: Profimedia

Istraživači sa Univerziteta Oksford ispitali su više od 300.000 adolescenata u obe Amerike i Velikoj Britaniji kako bi utvrdili kako različiti faktori utiču na zdravlje. Uprkos panike da deca koja provode suviše vremena isped ekrana duševno oboljevaju, studija zaključuje da je potpuno svejedno koliko vremena tinejdžeri provedu ispred svojih uređaja.

OSEĆATE SE UMORNO I ISCRPLJENO? Uz ova 3 koraka ćete za čas vratiti energiju!

- Naša otkrića pokazuju da vreme za ekranom ima slab odjek na mentalno zdravlje mladih - navodi vodeći istraživač, profesor Endru Przibilski.

On je dodao da je samo 0,4 odsto zdravlja adolescenata povezano sa upotrebom tehnologije. Nedovoljno sna ili preskakanje doručka ima veći uticaj na mentalno zdravlje. Pušenje kanabisa je 2,7 puta štetnije od ekrana, dok je vršnjačko nasilje 4,3 puta destruktivnije po duševno stanje mladih.

Profesor Przibilski, koji je diretkor Internet instituta na Oksfordu, istakao je da postoji mnogo dezinformacija i loše obavljenih studija o dečijoj upotrebi tehnologije, koje su zbunjujuće za roditelje i širu publiku.

(VIDEO) PILEĆE LAZANJE: Recept koji će vaši ukućani OBOŽAVATI, a možete ga odmah spremiti za VEČERU!

- U okviru iste baze podataka, mi smo u stanju da dokažemo da vreme pred ekranom ima isti efekat na zdravlje mladih kao krompir za dijetu. Nošenje sočiva je daleko opasnije. Potrebno je da pomerimo temu sa mrtve tačke. Mi smo razvili pristup koji nam pomaže da zahvatimo sve aspekte – kaže on.

Dete sa tabletom
Foto: Profimedia

Ejmi Orben, još jedan akademik koji je radio na studiji, istakla je da su prethodni istraživači dozvolili da im njihova lična ubeđenja utiču na rezultate analiza povezanosti tehnologije i mentalnog zdravlja.

- Pronašli smo preko šesto miliona mogućih načina na koje možemo da analiziramo podatke. Izračunali smo najveći broj njih i otkrili da se može doći do čitavog spektra pozitivnih ili negativnih uticaja, kao i na pregršt primera gde nema efekta – navodi ona.

APOTEKAR VAM NEĆE PRIZNATI: Ovo je NAJBOLJI lek za KOSTI, A košta manje od petnaest dinara!

Istraživači su uporedili kako tinejdžeri karakterišu upotrebu tehnologije sa drugim banalnim aspektima života – kao što je konzumacija krompira ili nošenje naočara za sunce. Među roditeljima se pojačava strah da će deca biti oštećena ubrzanim napretkom tehnologije (telefona, tableta i konzola za igru).

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd