fbpx
Skip to main content
stomak

DŽABA TI DIJETA! Iz ovih 5 razloga NEĆEŠ SMRŠATI ni gram! Greške koje moraš da izbegneš po svaku cenu

Foto: Profimedia
Obratite pažnju!

Svaka žena je u želji za savršenim izgledom bar jednom posegla za nekom od mnogobrojnih dijeta. Glavna motivacija je uvek nezadovoljstvo svojim telom i izgledom, i težnja da dođemo do savršenstva. A kako dođu topliji dani, naša opterećenost je sve veća! 

Međutim, često se zapitamo kako je moguće da pored tako velikog broja dijeta i još većeg truda i zalaganja sve više žena ima problem sa kilažom. Odrekli ste se brze hrane i slatkiša, a i redovno vežbate, ali te dva-tri kilograma nikako da nestanu. Šta je problem, gde grešimo?

dijeta
Foto: Profimedia

1. Ne jedete dovoljno

Jedan od najčešćih razloga za neuspeh dijete je nedovoljan unos hrane. I dok je veći unos proteina karakterističan za dijete sa sniženom količinom ugljenih hidrata, on može blokirati mršavljenje budući da se višak proteina u krvi pretvara u glukozu, čime se onemogućava gubljenje masnih naslaga. Ogromna je greška mišljenje da treba da gladujemo kako bismo izgubili kilograme. Morate znati da smanjenjem unosa hrane, činite da vaš organizam počinje da štedi zalihe koje ima. To je odbrambeni mehanizam. Drugim rečima, vaš metabolizam se usporava i samim tim sagoreva manje kalorija, što otežava proces gubitka suvišnih kilograma.

2. Preskačete obroke

U većini slučajeva neredovna ishrana ili preskakanje obroka dovodi do prejedanja. Dakle, kada jedan obrok preskočite bićete gladniji i poješćete više tokom sledećeg obroka. Idealno je imati pet raznovrsnih, manjih obroka dnevno.

Devojke, mladi, ručak, obrok, jelo, srednjoškolke
Devojke ručaju
Foto: Profimedia/ilustracija

3. Mršavljenje prestaje posle samo par kilograma, zašto?

Definitivno, ukoliko spadate u one osobe koje se takoreći "ne miču", naravno da ćete jako malo napredovati u procesu gubitka kilaže. Ne morate biti profesionalni sportista, ali morate se aktivirati fizički. Fizička aktivnost treba da bude kontinuirana i umerena. Ukoliko kombinujete nekoliko različitih vrsta aktivnosti, tim bolje. Plešite, vozite bicikl, šetajte, radite vežbe snage ili ono što vam vam prija, ali nemojte sedeti kući i očekivati rezultate. S druge strane, ukoliko samo upražnjavate kardio aktivnosti (recimo, trčite), a ne radite nikakve vežbe snage, opet grešite. Znajte da vežbe snage, pored toga što stvaraju mišićnu masu, ubrzavaju metabolizam. Ukratko, trudite se da kombinujete kardiovaskularni program sa vežbama snage.

Suština cele priče je da uz promenu režima ishrane obavezno ide i fizička aktivnost. Telo se brzo navikne na promenu ishrane, ali navikavajte ga i na kontinuiranu fizičku aktivnost i primetićete kako se kilogrami skidaju i dalje.

Uklanja KURJE OKO u korenu: Ovu lekovitu BILJKU mnogi imaju na terasi, evo kako da je PRIMENITE

Uklanja KURJE OKO u korenu: Ovu lekovitu BILJKU mnogi imaju na terasi, evo kako da je PRIMENITE

Potpuno DRUGAČIJE PUNJENE PAPRIKE: Pripremite ih po bakinom receptu, a sastojci su LAGANI i hranljivi

Potpuno DRUGAČIJE PUNJENE PAPRIKE: Pripremite ih po bakinom receptu, a sastojci su LAGANI i hranljivi

Promene na KOŽI, GLJIVIČNA INFEKCIJA, UMOR: Ovo su simptimi koji ukazuju na KANDIDU, a jedan se IZDVAJA

Promene na KOŽI, GLJIVIČNA INFEKCIJA, UMOR: Ovo su simptimi koji ukazuju na KANDIDU, a jedan se IZDVAJA

4. Skupi preparati

Videli ste reklamu u kojoj osoba uz preparat smrša 15 kg za dva meseca. Probali ste preparat, ali niste uspeli da izgubite kilograme kao i dotični primer sa reklame. Proizvođači preparata za mršavljenje nude velika obećanja, koja nisu moguća za svaku osobu. Nažalost, mršavljenje nije nimalo lak proces, a svako ko ga lakim predstavi, čini vam medveđu uslugu. Ne zalećite se ka velikim obećanjima, one donose i velika razočaranja. Nek vam cilj bude dostižan.

5. Snaga volje je potrošna stvar

Kada krenete sa dijetom, odlučni ste da ne popustite pred nezdravom hranom i da se držite redovnog vežbanja. Ipak, kada vas obuzmu misli o slasnoj hrani, sigurno osetite zavist prema onima koji mogu da jedu šta žele i kada žele. Zbog toga je oslanjanje samo na snagu volje težak posao za svakoga.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd