fbpx
Skip to main content
veš mašina

IRITACIJE SU NAJMANJI PROBLEM: Evo šta se DEŠAVA ukoliko NE OPERETE novu garderobu pre oblačenja

Foto: Profimedia
Obratite pažnju!

Da li ste među onima koji odmah nakon kupovine obavezno operu garderobu ili ne želite da je odmah habate pa je nostite neko vreme dok je ne operete prvi put?  Evo zašto je potrebno prati garderobu odmah nakon kupovine. 

JEDNOSTAVNO JE: Da biste sprečili gomilu bolesti potrebno vam je SAMO OVO!

JEDNOSTAVNO JE: Da biste sprečili gomilu bolesti potrebno vam je SAMO OVO!

 

 

 

IMA 70 KILOGRAMA, STEZNIKOM KRIJE STOMAK: Ovako Luna zaista izgleda 2 meseca posle porođaja (FOTO)

IMA 70 KILOGRAMA, STEZNIKOM KRIJE STOMAK: Ovako Luna zaista izgleda 2 meseca posle porođaja (FOTO)

Ovo posebno važi za onu koja dolazi u dodir direktno sa kožom, jer hemikalije koje se koriste za obradu tkanine mogu da iritiraju kožu.

Osim toga, na tkanini mogu da se nađu bakterije od ljudi koji su odeću isprobavali u radnji, a ko zna koliko ih je bilo – napominje Lana Hudž iz SAD, profesorka predmeta u vezi za proizvodnju odeće.

Gotovo svaki konac ili obojena tkanina zahteva hemikalije kako bi bilo moguće pretvoriti pojedinačnu stvar u slatku suknju ili majicu. Nažalost, te hemikalije mogu imati nus-pojave kao što je kontaktni dermatitis, crveni osip koji jako svrbi – dodala je ona.

Napomenula je i kako se odeća proizvodi u raznim delovima sveta pa su tako i hemikalije koje se koriste različite. Zakoni su u raznim državama različiti. Tako se negde koriste hemikalije koje su u drugim zemljama zbog svoje štetnosti zabranjene, a kupac to neće znati dok kupuje odeću i neopranu je stavlja na svoju kožu.

Second hand
Radnja polovne garderobe
Foto: Profimedia

Na primer, u SAD su u nekim komadima odeće u prodavnicama pronašli formaldehid u količinama većima od zakonski dopuštene granice, a zna se da je on kancerogen.

Pranje odeće uveliko smanjuje verovatnoću dobijanja osipa ili izloženosti kože raznim hemikalijama. Posebno bi trebalo pripaziti na odeću u kojoj se telo znoji jer tada se pore na koži rašire, pa je hemikalijama omogućen lakši ulazak u kožu.

Posle kupovine obavezno bi trebalo da operete sledeće odevne predmete: čarape, donji veš, potkošulje, sportsku odeću, majice, pantalone, haljine, suknje i kupaće kostime.

 

 

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd