fbpx
Skip to main content
Dijeta

GLADUJETE, A I DALJE SE GOJITE? Zbog OVE greške kilogrami ne odlaze!

Foto: Profimedia
Glavni krivac je kortizol

Kortizol poznatiji kao hormon stresa direktno utiče na mnogo procesa u našem telu. Sigurno ste čuli nekoliko puta „sve je to na nervnoj bazi“. Ponedeljak je, dokazano, najstresniji dan jedne sedmice.

Kada vam kaže doktor – smanjite slano, izbacite gazirano, povećajte fizičku aktivnost… to vam je jasno na koji način da sprovedete. Ali, kada vam kaže: smanjite stres, pitate se kako? Stres je deo svakodnevnog života i ne možemo da ga eliminišemo. Ono što možemo jeste da naučimo kako da se nosimo sa njim, a ono što je možda još važnije – naučite šta je vredno nerviranja, a šta ne! To već može svako. Osobe koje su konstantno u „stres mood-u“ najčešće su sami svoji dželati. Postoje načini da naučite da prihvatite određene situacije, kao i da sortirate šta je uopšte vredno „živaca“.

ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA?

Prekomerno lučenje kortizola blokira proces gubljenja kilograma! Takođe, ubrzava starenje i narušava imunitet. Toliko je moćan da, slikovito objašnjeno, vi zakoračite jedan korak napred, a on vas odgurne dva koraka nazad. Sigurno ste pročitali/čuli da su predugi treninzi kontraproduktivni. Trening jeste stres za telo (to ne znači da ne trebate da trenirate) već to znači da bi trening trebalo da traje onoliko koliko je potrebno, ne više od toga. Nemojte misliti da ste “spalili” salo ako ste 3h radili kardio. Kortizol otpušta nadbubrežna žlezda pod uticajem psihičkog i fizičkog stresa. On razara mišićno tkivo i ima suprotno delovanje od testosterona, hormona rasta i insulina. Zapravo želi da sačuva glikogen u mišićima. Da bi sačuvao preostali glikogen razara mišićno tkivo i deluje katabolički. Kortizol takođe utiče na „pakovanje“ masnih naslaga.

Ovsena kaša
Foto: Profimedia

Pored toga, jako bitnu ulogu ima pravilna ishrana bez gladovanja. Glad je ozbiljan atak na organizam. Gladovanjem nije omogućeno normalno fukncionisanje organizma i samog mozga, pa postajete dosta osetljiviji na spoljne uticaje.

Još jedan od bitnih faktora jeste san. Kvalitetnim snom pružate telu potrebno vreme da se oporavi i regeneriše, pa ste samim tim odmorniji i spremniji na ono što sledi u toku dana.

Pametan trening, dobro izbalansirana ishrana i kvalitetan san, doprineće smanjenju stresa i učiniće da se osećate spremnije za svakodnevne izazove. Kada sa sobom u novčaniku nosite FitPass karticu, onda je svaki vaš izbor po pitanju zdravog života pravilan i kvalitetan.

Više informacija potražite na zvaničnom sajtu: www.fitpass.rs
 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd