fbpx
Skip to main content
prehlada

ELIMINIŠU KAŠALJ I BOLOVE U GRLU: Čajevi od ovih BILJAKA su najefikasniji kod prvih simptoma prehlade

Foto: Profimedia
Olakšajte sebi odmah.

Leto je definitivno najgore moguće vreme da se prehladite. Pored toga što je toplo i što morate trpeti vrućinu, tu su još i kijavica obavezno propraćena začepljenim nosem i bolovima u grlu.

Ovo može biti posebno problem u toku noći jer vam može stvarati poteškoće da zaspite. Jedino što možete pored uobičajenih lekova koje vam lekar prepiše je i da ovu infekciju zaustavite što pre uz pomoć prirodinih čajeva, a evo koji su najbolji upravo za grlo. 

Osećate se UMORNO i SLABO? Možda patite od NEDOSTATKA OVIH MINERALA, evo kako to može da utiče na vas!

Osećate se UMORNO i SLABO? Možda patite od NEDOSTATKA OVIH MINERALA, evo kako to može da utiče na vas!

Moj odvratni dečko mi je rekao da IZGLEDAM UŽASNO: Za šest meseci se tako TRANSFORMISALA, da bivši može danas samo da plače

Moj odvratni dečko mi je rekao da IZGLEDAM UŽASNO: Za šest meseci se tako TRANSFORMISALA, da bivši može danas samo da plače

PRIMLJENA NA GLUMU: Mlađa ĆERKA glumca Josifa Tatića, od oca nasledila talenat, pogledajte koliko liče (FOTO)

PRIMLJENA NA GLUMU: Mlađa ĆERKA glumca Josifa Tatića, od oca nasledila talenat, pogledajte koliko liče (FOTO)

Čaj od korena sladića

Lagano zaslađeni čaj korena sladića dobiva se od biljke Glycyrrhiza glabra i koriste ga u kineskoj narodnoj medicini. Najbolji je u borbi protiv gastrointestinalnih tegoba poput gorušice, no kineska Akademija medicinskih nauka u radu iz 2015. godine navodi kako ima antimikrobna i antivirusna svojstva te zahvaljujući njima pomaže u borbi protiv bakterija i virusa kod prehlade grla.

čaj
čaj
Foto: Profimedia

Čaj od belog sleza

Althaea officinalis naziv je biljke poznatije kao korijen belog sleza. Izlučuje velike količine sluzi koja će obaviti bolno grlo. Studija iz 2014. godine ukazuje i da ta biljka pomaže kod bolova, najčešćeg simptoma upale grla. Reč je o zelenom čaju umerenog ukusa.

 Čaj od kamilice

Ako želite klasični biljni čaj, svakako preporučujem čaj od kamilice s dodatkom meda. Reč je o umirujućem napitku koji zahvaljujući medu nudi slatkast ukus, a ujedno pomaže ublažiti bolove.

Kazala je i kako je zbog svojih antioksidativnih svojstava kamilica odličan lubrikant koji ovlažuje bolno grlo.

Čaj od đumbira

Đumbir ima snažno protivupalno delovanje. Pomaže kod upale grla i promuklosti, a dodatak cimeta će dodatno istaknuti njihova svojstva zahvaljujući antibakterijskom delovanju.

Čaj od kurkume

Kurkuma dolazi iz iste biljne porodice kao đumbir i u zemljama Južne Azije dugo se koristi kao prirodni antiseptik. Ukus se često nalazi u mešavinama začina poput karija, u supama ili kao dodatak jelima, gutljaj čaja kurkume ima protuupalno i antimikrobno delovanje, pokazala su istraživanja. Dodatno, pomaže kod želučanih tegoba.

Čaj od mente

Ako tražite čaj koji će djelovati kao da hladi, menta je odličan izbor. Bogata je mentolom koji daje osećaj hlađenja i ima antibakterijska svojstva. Posebno koristi kod streptokokne upale grla.

Čaj od kore bresta

Ovaj biljni čaj nastaje iz kore bresta naziva Ulmus rubra, drveta koje raste u Severnoj Americi. Kao i slezov kojen, bogat je sluzi koja stvara gel prilikom konzumacije i oblaže upaljeno i bolno grlo. Koriste ga i u sprejevima te drugim sličnim preparatima za ublažavanje bolnog grla, navodi Nacionalni institut zdravlja.

čaj
čaj
Foto: Profimedia

Zeleni čaj

Verovatno ste čuli za brojne benefite klasičnog zelenog čaja. Popularni napitak je bogat aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Ima vrlo snažan antioksidativni biljni sadržaj na koji se odnosi čak 30 posto težine suve biljne mešavine.

Zato ga se dovodi u vezu s prevencijom bolesti srca, te protuupalnim i antibakterijskim i antivirusnim učinkom. Za telo će uraditit čuda, osobito ako se loše osećate. Najbolji deo je u tome što je reč o čaju blagog ukusa, pa uz dodatak meda ili cimeta možete postići aromu koju želite.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd