fbpx
Skip to main content
znojenje

Muči vas PREKOMERNO ZNOJENJE I NEPRIJATAN MIRIS TELA? Doktorka predlaže najjednostavnije rešenje!

Foto: Profimedia
Tegobe ovog neprijatnog problema počinju u ranom detinjstvu, pojačavaju se u pubertetu i starijim godinama.

Hiperhidroza je pojam koji označava prekomerno znojenje.

U normalnim okolnostima znojne žlezde su stimulisane fizičkom aktivnošću, faktorima spoljne sredine, kao i emocionalnim faktorima.

Tegobe ovo problema počinju u detinjstvu, pojačavaju se u pubertetu i starijim godinama, i podjednako su zastupljene kod oba pola.

znojenje
znojenje
Foto: Profimedia

Postoje dve vrste hiperhidroze:

Primarna hiperhidroza:

Kod primarne fokalne hiperhidroze znojenje je pojačano nezavisno od klimatskih uslova i uzrokuje psihosocijalnu disfunkciju. Znojenje se pojačava kada su napolju visoke temperature i usled emocionalnih stimulusa koji nadražuju simpatički nervni sistem, to jest usled stresa. U ovom slučaju ne postoji nikakvo drugo oboljenje.

Sekundarna hiperhidroza:

Pojačano znojenje javlja se pod uticajem infekcije, neuroloških ili endokrinih bolesti, sistemskih bolesti vezivnog tkiva, malignih bolesti ili povreda kičmenog stuba.

Kada je reč o primarnoj hiperhidrozi, ona se javlja u 2 oblika:

  • fokalna hiperhidroza je stanje kod kojeg su pojačanim znojenjem zahvaćeni određeni delovi tela – pazuh, dlanovi, tabani, lice…
  • a kod generalizovane hiperhidroze znojenje je prekomerno po celom telu.

Znojenje
Znojenje
Foto: Profimedia

Razgovarali smo sa doktorkom Gordanom Milenović, o tome kako najefikasnije rešiti ovaj problem.

Koja je najefikasnija metoda lečenja hiperhidroze?

- Ima više načina za lečenje pojačanog znojenja, a kao jako efikasan dokazao se tretman botoksom koji blokira nerve koji aktiviraju znojne žlezde, te se na taj način sprečava prekomerno lučenje znoja - rekla je Gordana.

Kako se izvodi ova procedura?

- Za razliku od operacije znojnih žlezda koja je vrlo bolan proces, gde oporavak traje vrlo dugo, aplikacija botoksa, odnosno neuromodulatora u područje pazušnih jama je je vrlo sigurna i bezbedna metode u cilju lečenja hiperhidroze. Procedura se izvodi tako što se male količine botoksa, odnosno neuromodulatora ubrizgavaju u mezodermalni sloj po određenoj šemi u određenu regiju - ojasnila je.

botoks
botoks

Koliko traje procedura ubrizgavanja botoksa?

- Sama procedura traje nekih desetak minuta, preporučuje se da se pre toga uradi probni test, tako što se stavlja puder ili jod na područje koje želimo da radimo. Zatim se vrši zagrevanje, i tada vidimo gde se nalazi izvodni kanal znojne žlezde. Vazno je da u roku od 24h od apliciranja ne koristimo pudere ili mleko za telo, niti bilo kakav antiperspirant - naglasila je.

Koliko traje dejstvo?

- Dejstvo traje minimum šest meseci. U ličnom iskustvu imam primere gde traje i po osam meseci, i nakon toga nema tog preteranog znojenja koje je vrlo neprijatno za samog klijenta, ali za okolinu - odgovorila je doktorka.

Da li postoje kontraindikacije?

- Za 20 godina korišćenja botoksa u cilju lečenja hiperhiroze, lično nikada nisam imala nikakve kontraindikacije, jedino sto se može desiti je pojava modrice. Svetska zdravstvena organizacija i Američka asocijacija za lekove i medicinska sredstva preporučuju upravo ovu metodu u lečenju hiperhidroze - rekla nam je Gordana.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd