fbpx
Skip to main content
devojku boli stomak

HITNO REAGUJTE: Ovo su simptomi KOJE nikako NE smete IGNORISATI!

Foto: Profimedia
Odmah kod lekara!

Kada se u telu pojavi previše bakterije, količina s kojom se telo ne može da se izbori, tada dolazi do sepse. Kako biste ovo stanje što lakše prepoznali, ovo su simptomi na o kojima morate voditi računa.

NIJE SAMO ZA PIĆE: Uz ovaj mlečni proizvod, vaša KOSA i KOŽA će ZABLISTATI i to do novogodišnje noći!

glavobolja i bolest
Foto: Profimedia

Rani simptomi:

  • Drhtanje
  • nagli porast temperature
  • topla crvena koža
  • vrlo brzi puls
  • krvni pritisak koji raste i pada
  • izlučivanje mokraće se smanjuje

MUČI VAS NESNOSAN SVRAB TOKOM CIKLUSA? Evo šta sve može biti UZROK ovog neugodnog PROBLEMA!

Reč je o teškoj infekciji koja se može pojaviti u bilo kojem delu tela i smrtonosna je ukoliko se na vreme ne počne s lečenjem, s obzirom na to da dolazi do septičkog šoka.

Kod sepse bakterije struje krvotokom i lako mogu doći do bilo kojeg organa u telu pa tako i do srca ili mozga. Leči se antibioticima.

Pojavljuje se ponekad i nakon hirurškog zahvata ili umetanja katetera - intravenskog, mokraćnog ili drena - što je duže strani predmet u telu, rizik od sepse je veći. Pod povećanim rizikom su i ljudi čiji je imunitet oslabljen, na primer, oni koji se leče od raka i stariji.

LOŠE VESTI! Od OVOG POVRĆA biste ipak mogli da se UGOJITE!

Kada se razvije sepsa simptomi su drhtavica, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i dijareja. Sepsa može da uzrokuje infekcije na bilo kojem mestu u telu (naziva ih se metastatske infekcije), ako se brzo ne leči. Infekcije se mogu pojaviti na moždanoj opni (meningitis), u srčanoj aorti (perikarditis), na unutrašnjoj strani srca ili tzv. endokardu (endokarditis), u kostima (osteomijelitis) i u velikim zglobovima.

Menstrualni bolovi
Foto: Profimedia

Hitno reagovanje!

Stručnjaci kažu kako je glavni uslov za uspešno lečenje sepse - rano prepoznavanje simptoma, koji, napominju, nisu strogo specifični i ne ukazuju uvek sepsu.

NAUČNICI SU IZRAČUNALI: Evo KOLIKO se tačno UDEBLJAMO za vreme PRAZNIKA!

Neki od tih simptoma kod odraslih osoba su izrazita slabost, promenjeno stanje svesti, gubitak apetita, groznica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje, ubrzan rad srca, snižen krvni pritisak/ vrtoglavica i smanjeno mokrenje.

Kod dece na sepsu može upućivati istovremeno odbijanje hrane, povraćanje, osećaj hladnoće i dezorijentisanost, dok se kod novorođenčadi na sepsu može posumnjati kada je dete vruće na dodir (groznica) ili je prehlađeno, ako ima gnojni iscedak oko pupka s otokom ili crvenilom, slabo ili uopšte ne sisa, teško se budi i uglavnom je pospano, te ima stalne konvulzije i učestalo povraća - pojašnjavaju u KBC Zagreb.

Svako od ovih stanja, bilo kod odraslih ili dece, treba shvatiti vrlo ozbiljno i zatražiti pomoć lekara bez odlaganja. S lečenjem treba započeti sat vremena od pojave simptoma, a ono uključuje davanje antibiotika i lekova za  podršku rada srca i bubrega", napomenuli su.

NAPADA ŽENE?! Ova bolest počinje sa SIMTOMIMA koje ne smete IGNORISATI!

Simptomi septičkog šoka!

Često su prvi pokazatelji septičnog šoka, čak 24 ili više sati pre nego krvni pritisak padne, zbunjenost. Te simptome uzrokuje smanjeni dotok krvi u mozak. Izbačaj krvi iz srca se poveća, ali se krvni sudovi prošire i na taj način snize krvni pritisak. Često osoba vrlo brzo diše tako da pluća odstranjuju prekomerni ugljen dioksid pa se nivo u krvi smanjuje.

 

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
12 Beograd