fbpx
Skip to main content
Hleb

NE SAMO DA GOJI: Evo koje promene se javljaju ukoliko JEDEŠ previše HLEBA, ovo OPTEREĆUJE organizam

Foto: Profimedia
Obratite pažnju na količinu u toku dana.

Previše hleba u toku dana na vašem meniju svakako nije dobar izbor i to ne samo zato što hleb goji već i zato što podstiče zapaljenske procese u organizmu. 

Evo kako ćete znati da jedete previše hleba u toku dana.

Osećaj gladi

Ako želite hleb kada ste gladni, to bi moglo dodatno da pogorša stvari.

- Većina vrsta hleba su rafinisane i imaju malo nutrijenata. To znači da vaše telo ne registruje da ste nešto pojeli i ne osećate se sito nakon konzumiranja hleba. Samo vam poraste nivo šećera u krvi, zbog čega ste još više gladni - rekla je nutricionistkinja Šana Husin.

Bol u stomaku

- Iako mnogi misle da je hleb sa vlaknima dobar, nije baš sa svakim tako. U neke vrste hleba dodaju se vlakna poput inulina i betaglukana, koja se povezuju sa bolovima u stomaku, nadutošću i gasovima kada ih previše konzumirate - kaže nutricionistkinja Rejčel Fajn.

Visok šećer

Ako vam nivo šećera u krvi raste do ne baš najzdravijeg nivoa, za to bi mogao da bude odgovoran upravo hleb.

- Konzumiranje previše hleba, posebno onog prerađenog može da dovede do upalnih procesa u telu, a to može da prouzrokuje insulinsku rezistenciju, stanje koje obično prethodi diabetesu - kaže nutricionistkinja Heder Henks.

Hleb
Hleb
Foto: Profimedia
Muž joj SATE PROVODIO u toaletu, nosio TELEFON sa sobom, mislila da je vara, usledilo ŠOKANTNO OTKRIĆE

Muž joj SATE PROVODIO u toaletu, nosio TELEFON sa sobom, mislila da je vara, usledilo ŠOKANTNO OTKRIĆE

Ovo je najbolji PRIRODNI LEK za KOSTI, ŠTITNU ŽLEZDU i ČIŠĆENJE KRVI, a košta manje od 15 dinara! (RECEPT)

Ovo je najbolji PRIRODNI LEK za KOSTI, ŠTITNU ŽLEZDU i ČIŠĆENJE KRVI, a košta manje od 15 dinara! (RECEPT)

Visok krvni pritisak

Visok pritisak i konzumiranje hleba povezaniji su nego što ljudi misle. Prema američkom CDC, čak i konzumiranje umerene količine hleba može da prouzrokuje porast krvnog pritiska. Studija iz 2018. godine pokazala je da čak i jedno parče hleba nedeljno može da prouzrokuje rast krvnog pritiska.

hleb
Foto: Profimedia

Višak kilograma

Ako se broj na vagi povećava, to bi moglo da znači da ipak malo preterujete sa konzumiranjem hleba, posebno ako jedete onaj od belog brašna.

- Kada jedete hleb, povećava se verovatnoća da ćete uz hleb jesti i druge nezdrave namirnice. To je tako jer se hleb obično kombinuje sa prerađenim mesom i masnim sirevima  - rekla je nutricionistkinja Trista Best.

Prema studiji iz 2014. godine, pojedinci koji su jeli dve ili više porcije hleba dnevno imali su znatno veću šansu da će postati gojazni od onih koji su jeli jednu ili manje porcija hleba nedeljno.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd