fbpx
Skip to main content
Hodanje

HODANJE - VAŠ DOPRINOS ZDRAVOM ŽIVOTU! Evo ZAŠTO je pešačenje KORISNO za vaše ZDRAVLJE!

Foto: Profimedia
Primenite ova "pravila" i videćete sjajne rezultate!

Hodanje je definitivno najjednostavniji, najprirodniji i najjeftiniji oblik kretanja kojim se možemo suprotstaviti svim neželjenim posledicama tzv. "sedim na stolici" načina života te korisno doprineti održavanju ili poboljšanju svoga zdravlja.

Imaju MILIONE i sve što žele, ali malo ko zna da se godinama bore sa NEIZLEČIVOM BOLEŠĆU

Šetnja
Šetnja
Foto: Profimedia

SVIDEĆE SE VAŠOJ VAGINI: Kada budete čuli OVO bacićete pidžamu, a DOLE će se desiti nešto ČUDESNO!

Moderan način života nas vrlo često prisiljava da malo vremena provedemo u kretanju "na sopstveni pogon". Takav način života s minimalnim kretanjem obeležen sedenjem na radnom mestu i kod kuće pred televizorom, završi se preuranjenim degenerativnim promenama koje zahvataju našu telesnu muskulaturu, zglobove i kosti.

S obzirom da naše telo nije kreirano za pretežno "sedeći" način života, već je predodređeno za kretanje, nužno je da sami pokušamo da nešto učinimo kako bi posledice ovog nezdravog načina života bile što manje.

Bez obzira na životnu starost, hodanjem ćemo sačuvati i poboljšati mišićnu snagu, pokretljivost, funkcionisanja krvotoka, respiratornog sistema kao i digestivni sistem. Telesnom aktivnošću smanjićemo vrednosti šećera i masnoća u serumu, a takođe ćemo usporiti proces osteoporoze.

Fizička aktivnost vrlo povoljno deluje i na naše duševno zdravlje - sklonost depresiji biće znatno umanjena.

KOŽA ĆE OVO UPAMTITI: Stvari koje NE smete raditi ako želite da OČUVATE svoju KOŽU!

Hodanje
Hodanje
Foto: Profimedia

OVO MORATE URADITI: Dve stvari koje će vam pomoći da PRIPREMITE telo za MORE!

Zašto je hodanje zdravo?

Hodanje ima niz pozitivnih uticaja na naš organizam kao što su:

  • Jačanje muskulature, posebno mišića nogu
  • Poboljšanje cirkulacije krvi
  • Smanjenje i održavanje telesne težine
  • Povećanje respiratornog i kardiološkog kapaciteta
  • Smanjuje stres, nemir i napetosti
  • Poboljšanje rada digestivnog sistema

Je li je svako hodanje rekreativno?

Hodanje po gradu zbog kupovine u svakom slučaju ne možemo smatrati rekreativnim hodanjem. Za rekreativno hodanje moraju biti ispunjeni sledeći uslovi: hodanje mora biti dovoljno brzo i mora trajati dovoljno dugo (najmanje 30 minuta kretanja na dan).

CRNI KUMIN: Moćna semenka koja LEČI, a koristi se i kod NAJGORIH oboljenja!

Hodanje
Hodanje
Foto: Profimedia

DIJETA KOJA JE ZAPALILA HOLIVUD: Mršavite BRZO i jedite sve što želite uz samo jedan TRIK!

Tehnika hodanja

Iako možda ne uspevamo zadovoljiti kriterijume rekreativnog hodanja, važno je da svakodnevno hodamo koristeći pritom pravilnu tehniku hodanja. Pri svakom koraku desnu ruku pokrećemo prema napred, a levu istovremeno prema pozadi. Položaj šake je prirodan s malo savijenim prstima.

Brzina rada ruku je usklađena s radom nogu. Pogled ne sme biti usmeren u zemlju. To prisiljava vrat i leđa da se vrate u pogrešan, položaj: nastojite da pogled držite na tri do četiri metra dalje od sebe.

Nožni prsti trebaju biti usmereni ravno prema napred, a unutrašnje ivice stopala trebaju stajati ravno. Trup je potrebno opustiti.

Potrebno je hodati ujednačenim ritmom koracima približno iste dužine. Predugi ili prekratki koraci nisu za preporučiti kao ni naglo menjanje ritma hoda. Disanje treba biti ujednačeno, a misli po mogućnosti opuštene. Mišići trbušne regije treba da budu zategnuti, jer opuštanje abdomena uzrokuje dodatno opterećenje za kičmu, zbog nedostatka potrebne potpore.

DA LI STE ZNALI? Neočekivane NAMIRNICE koje ŠTETNO utiču na vaše ZUBE!

Hodanje
Hodanje
Foto: Profimedia

TRODNEVNI DETOKS: Očistite na najlakši način organizam od suvišnih šećera!

Dobra i udobna obuća, kao i odeća, preduslov su ugodnog osećanja za vreme hodanja. Hodanjem u visokim potpeticama nemoguće je pravilno premeštati stopala preko pete na prste: takvo hodanje ne može se preporučiti kao zdravo i rekreativno.

Šta je to nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje, odnosno hodanje s posebno dizajniranim štapovima, kod nas je relativno nov način kretanja i vežbe premda se u šumama Finske njime bave ljudi još od 30-ih godina prošlog veka. U Evropi se redovno tom vrstom hodanja bavi više od tri i po miliona ljudi.

Može ga sprovoditi svako, bilo gde i u bilo koje doba godine. Prilagođava se zdravstvenom stanju, kondiciji, a i starosnoj dobi pojedinca. Smatra se da 15 minuta nordijskog hodanja na organizam deluje kao 21 minut vožnje biciklom ili 12 minuta trčanja. Pri tome se troši dvostruko više kalorija.

NE MENJATE KUPAĆI NAKON KUPANJA? Ovo je RAZLOG zbog kojeg je bolje DA to URADITE!

Hodanje
Hodanje
Foto: Profimedia

APSOLUTNI KRALJ DETOKSA! Čisti jetru kao od ŠALE - radiće kao SAT!

Od opreme potrebno je imati sportske cipele ili patike, sportsku odeću prilagođenu vremenskim uslovima i štapove.

Štapovi su različiti po svojim karakteristikama, izrađeni su od karbonskih vlakana, lagani su i izdržljivi te se bitno razlikuju od skijaških ili planinarskih. Imaju ergonomsku dršku i specijalnu manžetu koja obuhvaća šaku. Kao produžetak ruku štapovi poboljšavaju cirkulaciju u celom telu. Faktor su sigurnosti kod kretanja po prirodi, naročito na klizavom terenu.

Povrede

Telesne aktivnosti, pa tako i intenzivno hodanje, mogu dovesti do povreda zglobova, kostiju, mišića i tetiva kao posledica trenutnog delovanja određene sile ili se pojavljuju posledice prenaprezanja mekih tkiva. Povrede treba pregledati i tretirati hirurg ili ortoped, a bolovi se uklanjanju fizikalnom terapijom uz rehabilitaciju nakon pregleda kod specijaliste fizijatra.

OVAKO ODRŽAVA LINIJU: Vežbe za GUZU po preporuci Goce Tržan! (VIDEO)

Hodanje
Hodanje
Foto: Profimedia

NOSITE ŠTIKLE SVAKI DAN? Oprezno, POSLEDICE mogu biti veoma ozbiljne!

U fizikalnu terapiju spada: elektroterapija, magnetna terapija, kineziterapija, terapija ultrazvukom i laserom. Cilj terapije je smanjiti bol, oteklinu, pospešiti cirkulaciju i zaceljivanje tkiva, poboljšati funkciju zgloba i povećati mišićnu snagu. Fizijatar treba da odredi vrstu terapije, mesto i način primene, dužinu trajanja terapije i njen intenzitet, a potom treba da kontroliše učinak primene terapije.

Upozorenje

Potrebno je odmah prestati sa hodanjem ili obavljati bilo koju drugu fizičku aktivnost, pa potražiti lekarsku pomoć ako se pojave sledeći znakovi: pritisak i bol u prsima, gubitak daha, bol u rukama, snažno lupanje srca, mučnina, nesvestica ili osećaj slabosti.

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd