fbpx
Skip to main content
šetnja

Hodate brzo, polako ili na prstima? 7 stvari koje način hoda otkriva o vašem zdravlju!

Foto: Profimedia
Saznajte nešto o sebi.

Ko uopšte razmišlja o tome na koji način stavlja nogu pred nogu kada šeta? Niko – sve do trenutka kada se ne pojave zdravstveni problemi.

Vaš stil hodanja može biti odraz vašeg fizičkog, psihičkog i neurološkog stanja.

RESPIRATORNE I STOMAČNE TEGOBE! Ovo je HITNA POMOĆ koju morate IMATI u TORBI, a ubija VIRUSE!

RESPIRATORNE I STOMAČNE TEGOBE! Ovo je HITNA POMOĆ koju morate IMATI u TORBI, a ubija VIRUSE!

BELI LUK, SODA BIKARBONA! Evo zašto LEKOVI iz kućne apoteke NISU DOBRI za ZDRAVLJE V*GINE!

BELI LUK, SODA BIKARBONA! Evo zašto LEKOVI iz kućne apoteke NISU DOBRI za ZDRAVLJE V*GINE!

Da li ste pod stresom ili u depresiji: Kako da procenite?

Da li ste pod stresom ili u depresiji: Kako da procenite?

- Do danas sam videla puno primera kako se zdravlje odražava na hodu - ističe dr Džesika B. Švarc, fizioterapeut iz Njujorka.

Evo šta stručnjaci mogu da otkriju o zdravlju samo kada vide kako hodate:
1. JEDNU NOGU KORISTITE VIŠE

Ovaj način hoda otkriva da jednu nogu štedite i da je u pitanju verovatno prisutna povreda zgloba. Takav hod može biti i posledica strukturalnih problema poput jačine mišića, istegnuća ligamenta, artritisa i toga da je jedna noga kraća. Problem može biti i u povredi stopala. No, takvo hodanje može da našteti celom telu.

- Telo će uvek pokrenuti mehanizme koji će kompenzovati nepravilan hod. Neki pacijenti mogu imati jednu nogu kraću od druge, ali to mogu da primete tek kasnije u životu kada se zglobovi istroše i tako uzrokuju bol u leđima, stopalu, kolenima ili kukovima - pojasnio je Henri C. Hilario, hirurg specijalizovan za probleme stopala i zglobova. Ako bol u nogama postane trajan i jak, važno je razgovarati s lekarom.

2. HODATE POLAKO

Da godine mogu biti odgovorne za spor hod, potvrdio je i dr Hilario i pojasnio da mišići donjeg dela tela mogu da oslabe s godinama, a isto može da se dogodi i s mišićnim vlaknima, a te dve pojave mogu da prouzrokuju gubitak snage i tako utiču na brzinu hoda.

- Gojazne i osobe kojima je dijagnostifikovan osteoartritis takođe često sporo hodaju - dodaje lekar.

3. POLAGANI, KRATKI KORACI

Stopala baš ne podižete s tla dok hodate? Dr Švarc kaže da to može da bude pokazatelj Parkinsonove bolesti, pa ako je takav hod kod vas posledica bola, morate da razgovarate s lekarom. Možete iskoristiti i dobrobiti pojedinih vežbi kako biste ojačali mišiće koji podižu stopala.

4. NE HODATE RAVNO

Nekim ljudima je teško da hodaju ravno i drže smer, a prema rečima dr Švarc može se raditi o slabim gluteusima.

- Taj hod koji podseća na hod pingvina je i posledica osteoartritisa u kukovima, a vežbanjem možete sebi da pomognete - dodaje.

Porazgovarajte s terapeutom ili trenerom kako biste odabrali prave vežbe za jačanje ovih mišića.

Beograd, ljudi, šetnja
Beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
5. HODATE NA PRSTIMA

Ako ste srećni i uzbuđeni, te emocije lako mogu da se prenesu na način hoda.

- Možete puno toga da otkrijete o mentalnom stanju osobe prema načinu hoda. Srećan čovek će tako i koračati, pa će to izgledati kao da poskakuje u hodu - otkriva dr Bari Gric, fizijatar iz Hjustona.

6. GRČEVI U NOGAMA

Kod nekih ljudi oni se često javljaju i oni ostaju ukočeni u mestu sve dok se bol ne umiri. Ako se to i vama stalno događa, u pitanju može da bude i neka neotkrivena bolest, poput bolesti pluća ili arterija, pojasnila je dr Dženi Jentes.

- Nemojte za sve da okrivite starost. Nije normalno da se grčevi u nogama stalno javljaju i stoga je pametno posetiti lekara - dodaje.

7. ČESTO SE SPOTIČETE

Ako je uzrok slučajna rupa na putu onda sigurno u pitanju nije narušeno zdravlje. Ipak, ako vam se to često događa, nemojte da ste samo nespretni.misliti

- Dijabetička neuropatija je stanje koje se često ne dijagnostifikuje. Kako dijabetes napreduje tako stopala mogu da postanu neosetljiva i pacijent često ne oseća promenu temperature u stopalima ili nije potpuno svestan pokreta tela - pojašnjava dr Švarc.

Stanje na kraju može da postane bolno, pa je važno kontrolisati svoje stanje, meriti šećer i vežbati kako bi se sprečio problem.

Otkrivamo: Koliko sati treba da spavate prema svojim godinama?

Otkrivamo: Koliko sati treba da spavate prema svojim godinama?

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd