Skip to main content
holesterol

PROVERENO POUZDANO: Ovo je 8 trikova koji će vam prirodno SNIZITI HOLESTEROL U KRVI!

Foto: Shutterstock
Radite ove jednostavne stvari i budite zdravi!

Iako mnogi misle da su lekovi spas, najvažnije kod ljudi koji žele da se reše prekomernu masnoću u krvi jeste da redukuju svoju ishranu.

Sa povišenim holesterolom u krvi, mogućnost pojave srčanih obolenja je za 70% veći. Zato morate voditi računa i o zdravlju krvi i organa a ne samo fizičkom izgledu.

Sipaj ovu SMESU u VEŠ MAŠINU i uključi je praznu na 90 STEPENI, oduševiće te EFEKAT pranja nakon ovoga

Sipaj ovu SMESU u VEŠ MAŠINU i uključi je praznu na 90 STEPENI, oduševiće te EFEKAT pranja nakon ovoga

REGULIŠU HORMONE I POBOLJŠAVAJU RAD ŠTITNE ŽLEZDE: Ove namirnice obavezno uvrstite u ISHRANU!

REGULIŠU HORMONE I POBOLJŠAVAJU RAD ŠTITNE ŽLEZDE: Ove namirnice obavezno uvrstite u ISHRANU!

Znaju mnogo da trpe, ali BUDITE OPREZNI: Ovo je PET stvari koje EKSTREMNO NERVIRAJU sve DEVICE

Znaju mnogo da trpe, ali BUDITE OPREZNI: Ovo je PET stvari koje EKSTREMNO NERVIRAJU sve DEVICE

1. Izbegavajte obilne porcije

Stručnjaci su rekli da porcije koje se konzumiraju u Srbiji su dva puta veće nego od onih koje se zdravstveno preporučuju.

hrana
hrana
Foto: Shutterstock

S obzirom na to, ne treba nas čuditi podatak da se broj gojaznih osoba svaki dan povećava.

Ako ne znate kolika bi porcija trebala biti, poslužite se svojim dlanom. Naime, jedan mesni ili riblji obrok treba da odgovara veličini vašeg ispruženog dlana.

Porcija voća i povrća bi trebala biti velika kao cela vaša šaka. S druge strane, porcija pirinča, testenine i kuvanog povrća ne treba premašivati veličinu poluzatvorene šake.

2. Konzumirajte namirnice koje su dobre za srce

Voćem i povrćem snižavate nivo lošeg holesterola - LDL holesterola. Zato se trudite da u toku dana svaki obrok oplemenite voćkom ili povrćkom.

Takođe, hrana bogata biljnim sterolima npr. margarin i jogurt pomažu pri snižavanju LDL holesterola.

3. Jedite ribu i morske plodove

Dvaput nedeljno u svoj jelovnik morate uvrstiti ribu ili neki od morskih plodova jer oni imaju niski nivo zasićenih masnih kiselina i visok nivo Omega - 3 masnih kiselina koje su veoma zdrave.

Riba pomaže kod snižavanja triglicerida u krvi i lošeg LDL holesterola. Posebno se preporučuje unos morske ribe kao što je loso, tuna i sardina.

4. Za doručak cela zrna žitarice

Doručak od celih zrna žitarice će delovati blagotvorno na vaš organizam tokom celog dana. Naime, vlakna iz celih žitarica pomažu da zadržite duže osećaj sitosti, pa se nećete prejedati za ručak.

5. Nezasićene masne kiseline štite srce

Nisu sve masnoće loše, jer naše telo traži mast. Nezasićene masne kiseline poput onih iz maslinovog ulja koji snižavaju loš a povećavaju dobar HDL holesterol.

Ipak, trebate ga koristiti umereno jer čak i dobre masnoće sadrže kalorije. 

6. Hodajte 

Ako vas pomisao na teretanu ili fitnes izbezumljuje, onda šetajte. Za ovu laganu i zdravu naviku trebaju vam dobre patike i po mogućnosti saputnik, bio on čovek ili pas. 

šetnja
šetnja
Foto: Shutterstock

Aerobno ili kardiovaskularno vežbanje snižava rizik od moždanog udara i srčanih bolesti, a istovremeno pomaže u mršavljenju i održavanju jakih kostiju.

7. Smanjite telesnu težinu

Smanjivanje telesne težine je najbolji način u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Naime, obloge arterija kod gojaznih osoba pogložnije su za skupljanje pritiska iz holesterola. 

Smanjivanje težine, posebno u predelu stomaka pomaže pri rastu dobrog HDL holesterola i snižavanju lošeg LDL holesterola. Potrudite se da indeks telesne mase bude uvek ispod 25.

8. Saveti lekara

Ukoliko intenzivno bolujete od kardiovaskularnih problema, morate doslovce slušati svog lekara i nikako ne preskakati prepisanu terapiju.

Održavanje zdravog tela nije trenutni proces niti se leči preko noći. Briga o holesterolu treba biti svakog dana, celoga života a ne samo kada se pojave nuspojave.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd