fbpx
Skip to main content
umor

KRADU ENERGIJU: Zbog ovih NAMIRNICA se stalno osećaš UMORNO, neke od njih SMATRAJU se veoma ZDRAVIM

Foto: Profimedia
Čak i kada odlučiš da se hraniš ispravno, ove zamke moraš da izbegneš...

U koliko krenemo sa biološke tačke gledišta mi smo ono što jedemo. Svaki zalogaj hrane koji unesemo u usta i progutamo, neposredno deluje na naše fizičko zdravlje, a isto tako, a to je naučno potkrepljeno deluje na naše misli i raspoloženje.

Hrana je gorivo visoko, srednje ili nisko kalorično. Naučna istraživanja su dokazala da hrana neposredno deluje na rad mozga, pamćenje, spavanje, potištenost, bol,...

Hrana koja umiruje organizam, ali mu u isto vreme pruža energiju

U ovu grupu ubrajamo voće, dobar deo povrća, mahunarke, orašaste plodove žitarice, mleko, začinsko bilje u umerenim količinama. U ovakvim izvorima hrane imamo sve što je potrebno za normalnu funkciju ljudskog organizma. Belančevine, ugljene hidrate, masti, vitamine i minerale.

pečurke
pečurke
Foto: Profimedia

Stimulativna hrana

To je vrsta hrane koja nas tera na konstantnu aktivnost. Nemir i želju za stalnim promenama. Kada ovakava hrana prevladava postajemo nervozni i puni nemira. Iz jednostavnog razloga što hrana koja u sebi sadrži ovakvu energiju kada je pojedemo sami postajemo ta energija. Kada je unesemo ona stimuliše i dušu i telo. U koliko želimo biti smireni i uravnoteženi, moramo voditi računa o količini ove vrste namirnica.

Ovakvu hranu nalazimo u svim napitcima koji sadrže kofein i tein ( kafa i crni čaj). Sva gazirana pića, čokolada, mlevena paprika i određeni lekovi.

Hrana koja krade energiju

To je hrana koja izaziva tromost, neraspoloženje, truljenje i smrt. Čovek umire i nastupa smrt, kada prethodne dve energije iz njega potpuno nestanu i ostane samo poslednja. Ona zavlada čovekovim umom, osoba postaje lenja, troma, pospana, dolazi faza ravnodušnosti, nema kretanja i inicijative za promenama na bolje.

Ovakva hrana u sebe uvršćuje sve vrste ribe, jaja, luk, pečurke, alkohol, duvan, droga, sva industrijski obrađena hrana, pokvarena hrana. E, sada u periodima velike fizičke aktivnosti, ekstremnih hladnoća, potrebno je jesti meso i male doze alkohola.

Zašto pečurke nisu zdrava namirnica

Pečurke su izvor belančevina koji može da menja meso, al problem je što one ne sadrže hlorofil i ne mogu da koriste sunčevu svetlost za rast. Pa se hrane od mrtvih biljaka, životinja i od izmeta. Kada tako rastu hraneći se statičnom energijom mrtvih organizama, one neposredno prenose tu energiju onome ko ih jede. One se izuzetno brzo kvare i pri tom se stvara otrovan alkaloid ptomaina.

pečurke
pečurke
Foto: Profimedia

Luk

Luk povećava kiselost želudca, može dovesti do čira ili u koliko ga neko ima može pogoršati njegovo stanje. S obzirom da je kiselost jedan od osnovnih faktora bolesti, unos luka može biti kontraproduktivan po naše zdravlje.

Luk i beli i crni stvaraju toplinu u našem organizmu, samim tim dovode do nemirnijeg stanja našeg uma. Kako god luk isparava i tera suze na oči tako uznemiruje naše emocije i um. Unos luka treba smanjiti na najmanju moguću meru kod svih onih koji pate od napetosti i nervoze.

Jaja

Jaja u sebi sadrže veliku količinu holesterola. Dakle, savet je da svi kardiovaskularni bolesnici maksimalno izbegavaju ovu namirnicu. Ostalima se preporučuje umerena konzumacija ove namirnice.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-9 Beograd