Skip to main content
Mobilne prevare

HRANOM PROTIV EKRANA: Ove namirnice koje svi imamo u frižideru SPREČAVAJU ŠTETNO dejstvo zračenja uređaja

Foto: Profimedia/ilustracija
Napravite smuti i popijte ga za doručak!

Većina nas više ne može zamisliti dan bez mobilnog ili računara.

Međutim, tehnologija sa sobom nosi i simptome poput čestog umora, bolova u očima i glavobolja.

Možda patite od naprezanja zbog plavog svetla koje dolazi s ekrana naših uređaja, a posebno s računara koja su za većinu nas postala nezaobilazan alat na poslu. Da, smanjenje vremena provedenog ispred ekrana sigurno će pomoći, ali ekrani su svugde i, zavisno o profesiji, nemoguće ih je izbeći.

Ali, što možete učiniti? Obogatiti ishranu pa zaštititi mozak i vid. 

Šta je plavo svetlo i zašto je tako loše?

Kada gledamo u sunčevu svetlost ili 'belo svetlo' zapravo gledamo u kombinaciju različito obojanih zraka svetlosti. Snažno plavo svetlo koje dolazi s televizora, kompjutera, tableta i mobilnih telefona može biti izuzetno štetno za oči i mozak. Naše oči mogu blokirati druge UV zrake, ali vidljiva plava svetlost može proći kroz mrežnjaču oka. 

rad na računaru
Foto: Profimedia

Postepeno dolazi do glavobolja, bolova u očima, poteškoća u fokusiranju, lošeg kvalitete sna.

Hranom protiv ekrana

Nema boljeg rešenja nego se skloniti od ekrana. Ali, određeni nutrijenti značajno pomažu u ublažavanju posledica plavog svetla. Hrana koja sadrži zeaksantin, lutein i astaksantin štiti oči, a povezana je i sa sprečavanjem glavobolja i umora.

Dobar izvor ovih nutrijenata je zeleno povrće, a zeaksantinom posebno obiluje povrće poput brokolija, spanaća i kelja. Lutein se nalazi u narandžama, mrkvama, paprici i tikvi. Astaksantin tj. korisni crveni pigment dolazi u obliku morske hrane poput lososa i škamps.

Ove namirnice možete i kombinovati. Dan je odlično započeti kombinacijom hrane bogate zeaksantinom i luteinom tako da u mikseru napravite zeleni smuti te ga popijte za doručak.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd