Skip to main content
Pušenje

ISPLATI LI SE? Zbog poroka nam se smanjuju godine života, evo i za koliko!

Foto: Profimedia
Koliko biste vi želeli da živite?

Svaki kilogram viška skraćuje život za dva meseca. Svaka kutija cigareta, koju prosečno popušite dnevno, koštaće vas, u proseku, sedam godina života. U drugom slučaju matematika je malo nezgodna, pošto u prosek ulaze svi oni koji su umirli od raka i raznih drugih obolenja. 

Ove zaključke predstavila je grupa naučnika sa Univerziteta u Edinburgu, nakon sprovedenog ogromnog istraživanja DNK uzioraka 606.059 osoba. 

Uglavnom su analizirane osobe rođene pre 1940. godine. Naučnicima je posebno bilo zanimljivo očekivano trajanje života kod pušača, uživalaca alkohola, kod onih koji nisu ili jesu završili školovanje do određenog stepena i kod gojaznih osoba. 

debele ruke
Foto: Profimedia

Naučnike je zanimalo da li su te osobe u svom DNK nosile određene mutacije koje su ih činile prijemčivijim na određeni životni stil, a koji im utiče na trajanje života. 

Utvrdili su mutaciju gena koji je uključen u kontrolisanje imunološkog sistema, a koja može da doda sedam meseci života. Otkrili su i mutaciju koja dovodi do povišenog lošeg kolesterola, a koja skraćuje život za osam meseci. 

Retka genska mutacija APOE, povezana sa demencijom, na kraju dovodi, kako su utvrdili, do proseka od 11 meseci života manje. Druga mutacija, usled koje je takvim osobama pušenje privlačnije nego drugima, skraćuje život za pet meseci. 

Naučnici su, ovim istraživanjem, otkrili i to da je 20 odsto svih varijacija trajanja života, po određenim tipovima, nasledno. Istovremeno, oni su do sada otkrili samo jedan odsto mutacija.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd