fbpx
Skip to main content
ispucale pete

TABANI TI SE ZNOJE I PETE SE LJUŠTE? Doktori UPOZORAVAJU: Evo šta vam se zapravo dešava

Foto: Shutterstock
Pitanje je zašto koža na stopalima puca i ljušti se? 

Ispucala koža na petama nije nimalo lep prizor i mnogi će pre nego što uskoče u sandale i japanke, izbrusiti svoje tvrde, ispucale pete.  

Pitanje je zašto koža na stopalima puca i ljušti se? 

Gljivice

Gljivična infekcija jedan je od najčešćih uzroka zašto puca koža. Najčešće se javlja na tankoj koži između prstiju, a ono što nikako ne biste trebalo da raditi je ljuštenje napukle kože. Gljivičnu infekciju treba što pre početi lečiti kako ne bi zahvatila nokat jer se gljivična infekcija nokta teško i dugotrajno liječi.  

Znojne noge 

Osobe koje vežbaju i noge im se često znoje, s većom će verovatnoćom "zaraditi" infekciju. Pod utiecajem stalne vlage, koža će se početi ljuštiti.  

Krive cipele

stopala
stopala
Foto: Profimedia

Mnogi ljudi, posebno žene, često nose neudobne cipele koje će nakon dužeg nošenja prouzrokovati nastanak žulja i pucanja kože. Cipele bi trebale biti od prirodnih materijala i nikako ih ne biste trebalo nositi predugo. Svakako često menjajte čarape kako biste sprečili nastanak i širenje bakterijske infekcije. 

Opekline od sunca 

Niko ne ide na plažu s namerom da izgori, ali u pokušaju da dobiju preplanuli ten, mnogi preteraju s boravkom na suncu i bez adekvatne zaštite. Opekline od sunca utiecaće na ljuštenje kože. 

Ekcemi 

Ekcem je hronična upala kože praćena brojnim neugodnim simptomima, kao što su velika suvost i svrbež zahvaćenih područja, piše Ordinacija.hr. Najčešći uzrok ekcema je atopijski dermatitis, iako se sam pojam veže i uz druge vrste dermatitisa. Procenjuje se da tri do sedam posto populacije ima neku vrstu ekcema, a kod više od 70 posto obolelih reč je o naslednoj bolesti. Ekcem se često povezuje s astmom i alergijama. 

Dehidracija 

Ako vam telo dehidrira, itekako će se to odraziti i na vašu kožu. Suva koža lakše puca i ljušti se. Ne zaboravite da pijete vodu tokom dana. 

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd