fbpx
Skip to main content
Ginekolog

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: CIN promene grlića materice mogu da se povuku same od sebe

Foto: Profimedia
Kontrola je ipak obavezna.

Sigurno ste čuli od vašeg ginekologa za termin CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija). On označava koliko su duboko uočene ćelijske promene u odnosu na površinu grlića maternice, a koje mogu dovesti do kancera.

LAK I BRZ DOBITAK U BALKAN BETU: Na sve POPULARNIJOJ igri za samo 10 sekundi zaradio za LETOVANJE (FOTO)

Ćelijske promene na grliću maternice koje se mogu pretvoriti u kancer možda ne bi trebalo lečiti jer se mogu popraviti same od sebe u 50 odsto slučajeva, pokazalo je novo britansko istraživanje.

KONDILOMI: Polne bradavice su jako opasne i vrlo lako se prenose! Evo kako IZGLEDAJU (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu „British Medical Journal“ , praćeno je više od 3000 žena i utvrđeno je da se polovina umerenih lezija pronađenih na rutinskim razmazima sama povukla.  Autori studije ističu da je i dalje vrlo značajno da se žene odazovu pozivima na testiranja jer redovino testiranje spašava živote, prenosi BBC.

Razgovor sa ginekologom
Foto: Profimedia

Analize razmaza većine žena pokazuju normalne nepromenjene ćelije, ali za svaku dvadesetu test pokazuje neki oblik promena ćelija maternice. Iako većina tih promena neće voditi u kancer i ćelije se mogu vratiti u normalu, neke lezije ipak treba preventivno ukloniti. 

HLAMIDIJA - Tiha POLNA bolest koja može OZBILJNO da našteti vašem zdravlju!

Lekari tretiraju umerene predkancerogne lezije klasifikovane kao CIN 2 dok one kategorizovane kao CIN 1 redovno kontrolišu. 

CIN 1 označava zahvaćenost trećine površinskog sloja, CIN 2 dve trećine, a CIN 3 čitavu debljinu površinskog sloja.

ginekolog
ginekolog
Foto: Profimedia

Istraživanje koje se bavilo CIN 2 lezijama pokazalo je da se više od polovine nelečenih slučajeva spontano popravi za dve godine, a tek manje od trećine se ne menja. Svaki peti nalaz vremenom se pogorša. Za žene mlađe od 30 godina više od 60 odsto lezija CIN 2 spontano se popravilo za dve godine, 23 odsto ostalo je nepromenjeno, a 11 odsto se pogoršalo.

NE VIDI SE GOLIM OKOM: Polip na grliću materice, simptomi i lečenje

To znači da na svakih hiljadu žena mlađih od 30 godina sa dijagnozom CIN 2 kod 600 će doći do spontane regresije, 230 promena će se zadržati, a 110 će se pogoršati i moglo bi se pretvoriti u kancer.

Ginekolog
ginekolog
Foto: Profimedia

Profesorka Megi Krukšank sa Univerziteta Aberdin kaže kako je čak i mali rizik od nastanka kancera, 0,5 odsto prema ovoj studiji, za neke preveliki i da 50 do 60 odsto izgleda za regresiju i dalje znači kockanje ako se ide na opciju praćenja i odlaganja lečenja.

NOSITE USKE FARMERKE? Onda se čuvajte ovih zdravstvenih PROBLEMA!

Sa druge strane, ono što prati uklanjanje dela tkiva grlića maternice, poput boli, krvarenja, poremećaja menstrualnog ciklusa, izostanka sa posla, mogućnosti komplikacija u trudnoći, među kojima su pobačaj ili prevremeni porođaj, treba takođe uzeti u obzir u donošenju odluke.  

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd