fbpx
Skip to main content
devojka

Kad imate bolne menstruacije legnete u krevet? Ginekolog otkriva šta je bolji SPAS!

Foto: Profimedia
Dobro obratite pažnju...

Uoči i za vreme "onih dana", bol kod žena, koji se javlja u vidu stezanja i grčeva iznad stidne kosti i širi ka krstima, može da bude propraćen mučninom, povraćanjem i glavoboljom. Čak i nesvesticom! Intenzitet je nekada toliko jak da onesposobljava žene da normalno funkcionišu. Obično se primire koji dan, čekaju da krajnje iritirajući simptomi prođu sami od sebe. Čini im se da boljeg leka za ovakvo njihovo stanje nema, ali to nije tako: zabluda je da menstrualne bolove ne treba lečiti. 

Za mestruacije praćene bolovima ginekološki pregled je prvi korak u rešavanju ovog zaista neprijatnog problema oji se ponavlja svakog meseca i iscrpljuje pripadnice lepšeg pola. nekoliko jednostavnih rešenja može da ga ublaži ili eliminiše, poruka je čitateljkama Lene prim. dr Aleksandre Kostić, specijaliste ginekologije, akušerstva i endokrinologije. Kvalitetna anamneza je pola dijagnoze. 

OSEĆATE SE LOŠE KAD SE VREME MENJA? Evo KAKO da to LAKO PREBRODITE!

OSEĆATE SE LOŠE KAD SE VREME MENJA? Evo KAKO da to LAKO PREBRODITE!

- Podaci o prvoj menstruaciji, početku, trajanju i količini krvarenja, odnosno o trajanju ciklusa i postojanju druge simptomatologije koja prati bol u ovim danima, veoma su značajni. 

Kako se otkrivaju uzroci?

- Uzroci bolnih menstruacija otkrivaju se ginekološkim pregledom, UZ, hormonskim analizama, laboratorijskim i mikrobiološkim pregledom, nekad moraju da se urade i histeroskopija ili laparoskopija, CT i MR mogu da otkriju neku povezanu organsku bolest. 

Zašto trpimo bolove?

- Organski uzrok tegoba ne postoji u najvećem broju slučajeva, a grčeviti bolovi u donjem delu stomaka posledica su povećane proizvodnje endometrijalnih prostaglandina (materija se normalno stvara u sluznici materice i izaziva njene kontrakcije). To dovodi do nedostatka kiseonika u materici, ishemije i bola. Primarna dimenoreja počinje u adikescenciji, obično godinu dana nakon prve menstruacije. Praćena je mučninom, povraćanjem, prolivom...

bol u stomaku
Foto: Profimedia

Treba li devojke da brinu?

- Tegobe su najčešće u ranoj mladosti, kasnije, posebno nakon porođaja, one se polako smanjuju.

Postoji li još neki razlog?

- Najčešći uzrok što menstruacije postahz bolne tokom života jeste endometrioza, stanje kod koga se tkivo endometrija nalazi i izvan šupljine materice. Razlozi mogu da budu i adenomioza, kada se delovi ednometrijskog tkiva nalaze duboko u miometriju, bakterijske infekcije i upale u maloj karlici koje su se proširile na genitalni trakt, priraslice, fibromi ili miomi (dobroćudne izrasline od vlaknastog i vezivnog tkiva), polipi, ali i ciste na jajnicima, anomalije materice, suženje cervikalnog kanala. Tada je reč o sekundarnoj dismenoreji: bol se javlja ranije u menstrualnom ciklusu, traje duže, nije praćena simptomima primarne dismenoreje. 

STOMAK NE SPADA: Ne morate na dijetu, EVO šta je PROBLEM! Nesvesno pravite ove GREŠKE!

STOMAK NE SPADA: Ne morate na dijetu, EVO šta je PROBLEM! Nesvesno pravite ove GREŠKE!

Ima li leka?

- Naravno. Odlazak kod ginekologa je prvi korak. On će odrediti izbor lekova (protiv bolova, upala, antidepresivi usled psihološkog uzroka bola), a izuzetno važne su i promene u stilu života. Odgovarajuća ishrana i kratanje umanjuju bol. Žene koje aktivno vežbaju imaju slabije menstrualne bolove, pa se za sprečavanje pojave grčeva preporučuje upražnjavanje fizičke aktivnosti što je češće moguće. Uverićete se, ima razlike.

Šta još treba znati?

- Od nefarmakoloških postupaka za ublažavanje bola mogu da pomognu i blaga masaža stomaka, tople kupke ili topli termofor. Neke žene se opredeljuju za akupunkturu. Kod težih oblika mogući su oralna kontracepcija, uz prethodni pregled i sahlasnost lekara, hormonska terapija (injekcija, tablete). Hirurško lečenje se preporučuje ako je bol uzrokovan endometriozom, cistom ili miomom. Presecanje živaca materice se primenjuje retko, kao i njeno otklanjanje.

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd