fbpx
Skip to main content
Pušenje

Kako oporaviti pušačka pluća? Ove namirnice će vam pomoći u tome!

Foto: Profimedia
Priroda je uvek najbolje rešenje...

Konzumiranje paradajza i jabuka moglo bi da pomogne u oporavku pluća bivših pušača. Istraživanje je pokazalo da odrasle osobe koje jedu dva paradajza i više od tri porcije jabuka dnevno imaju sporiji pad funkcije pluća u odnosu na osobe koje su retko konzumirale ove namirnice.

UVEK FIT I ZDRAVE: Kada je najbolje jesti određenu vrstu HRANE?

Međutim, pozitivno dejstvo izaziva samo sveže voće i povrće, što znači da konzervirane i obrađene vrste nemaju željeni efekat. 

SVI ĆETE GA OBOŽAVATI: Novogodišnji kolač od pomorandže i čokolade! (RECEPT)

U okviru studije škole "Džons Hopkins Blumberg" iz 2002. godine, procenjivan je uticaj ishrane na funkciju pluća kod više od 650 odraslih osoba, a zatim su isti testovi ponovljeni na istoj grupi ispitanika 10 godina kasnije. 

Pušenje
Foto: Profimedia

Učesnici iz Nemačke, Norveške i Velike Britanije popunjavali su upitnike o svojoj ishrani i ukupnom unosu hranljivih materija, kao i prolazu kroz spirometriju – postupak kojim se meri kapacitet pluća da uzimaju kiseonika. 

U obzir su uzimani starost ispitanika, visina, pol, indeks telesne mase, društveno-ekonomski status i fizička aktivnost. 

Rezultati, koji su objavljeni u "European Respiratory Journal", pokazali su da je povezanost između ishrane i funkcije pluća još veća kod bivših pušača. 

Utvrđeno je da hranljive materije koje se nalaze u paradajzu i voću, posebno u jabukama, pomažu u oporavku oštećenja na plućima koja su prouzrokovana pušenjem.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd