fbpx
Skip to main content
stomak, kandida

Ova gljivica je jako UPORNA: 9 SIMPTOMA koji ukazuju da te je napala KANDIDA!

Foto: Shutterstock
Ako imuni sistem dobro funkcioniše, ovaj tip infekcije je retko ozbiljan. Međutim, šta ako imunitet nije jak?

Candida Albicans najčešći je tip gljivičnih infekcija, te se može naći u ustima, digestivnom sistemu i vaginalnom području.

Takođe, može uticati na kožu i ostale sluznice. Ako imuni sistem dobro funkcioniše, ovaj tip infekcije je retko ozbiljan. Međutim, šta ako imunitet nije jak?

TRI ĆERKE, TRI RAZLIČITE VEROISPOVESTI Ovo su deca Gorana Bregovića: Ema, Lulu i Una su nasledile lepotu od roditelja

TRI ĆERKE, TRI RAZLIČITE VEROISPOVESTI Ovo su deca Gorana Bregovića: Ema, Lulu i Una su nasledile lepotu od roditelja

UZELE 100.000 EVRA!? Ceca i Anastasija ZARAĐUJU od novog BIZNISA, a sada se otkrile ISTINU o svemu!

UZELE 100.000 EVRA!? Ceca i Anastasija ZARAĐUJU od novog BIZNISA, a sada se otkrile ISTINU o svemu!

Naprskaj OVO na MESTU gde se STVARA BUĐ i gledaj kako NESTAJE! Potpuno PRIRODAN način da se UKLONI!

Naprskaj OVO na MESTU gde se STVARA BUĐ i gledaj kako NESTAJE! Potpuno PRIRODAN način da se UKLONI!

Kandida je gljivica koja pomaže kod upijanja hranjivih nutrijenata i probave, ali samo kada se nalazi u odgovarajućim nivoima u telu. Kada dođe do prekomerne proizvodnje, mogu se pojaviti tipični simptomi kandide.

Ako se digestivni sistem ne pregleda, kandida može iz njega dospeti u krvotok. Tada dolazi do otpuštanja toksina, što uzrokuje sindrom propustljivog creva.

Kada je prirodna pH ravnoteža tela uzdrmana, kandida može izvan kontrole rasti u vašem telu i tako stvoriti problem. Dobre, zdrave bakterije i imuni sistem koji ispravno funkcioniše i te kako su potrebni u borbi protiv te tvrdoglave infekcije.

bolovi u stomaku
bolovi u stomaku
Foto: Shutterstock

Sindrom prekomernog rasta kandide pojam je koji se odnosi na to da je rast kandide u vašem telu otišao izvan kontrole. Ne zaboravite da se tu radi o hroničnom zdravstvenom stanju.

Osobe koji nikad nisu iskusile ozbiljnu gljivičnu infekciju mogu videti promene na drugi način. Odnosno, mogu razviti nove osetljivosti, alergije ili netolerantnost prema raznim vrstama namirnica, koje najčešće uključuju mlečne proizvode, jaja, kukuruz ili gluten.

Što dovodi do infekcije kandidom?

Postoji mnogo mogućih uzroka kandide, uključujući ishranu sa visokim udelom šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i alkohola, koji pomažu gljivici da raste. Osim toga, izdvajaju se još pet potencijalnih uzroka.

Antibiotici

Ponekad su antibiotici potrebni za suzbijanje neke infekcije, kako biste se rešili loših bakterija u vašem organizmu. Problem sa antibioticima i njihovim preteranim korišćenjem jeste to da oni ne ubijaju samo loše bakterije, već se rešavaju i onih dobrih.

Dobre bakterije u vašem organizmu odgovorne su za probavu i držanje kandide pod kontrolom. Nakon dužeg perioda konzumiranja ili čestog korišćenja tokom kraćeg perioda, antibiotici mogu vaše telo pretvoriti u područje savršeno za razmnožavanje kandide.

kontraceptivne pilule, antibiotici
kontraceptivne pilule, antibiotici
Foto: Shutterstock

Kontraceptivne pilule

Za razliku od antibiotika, same kontraceptivne pilule direktno ne uzrokuju gljivičnu infekciju i sindrom prekomernog rasta kandide. Ipak, kada ishrana žene sadrži visok udeo rafinisanih šećera, a u isto vreme je na antibioticima, tada pilule mogu negativno uticati na njeno telo i dovesti do infekcije kandidom.

Kod nekih žena moguće je da pilula uzrokuje gljivične infekcije, pa nakon što su se rešile prvobitne infekcije i ponovno počele da koriste pilule, može se pojaviti kandida.

Oralna upotreba kortikosteroida

Kod osoba koje leče astmu pomoću inhalatora postoji veći rizik za razvijanje kandide u ustima, što može dovesti do prekomernog rasta kandide.

Važno je da osobe koje tako leče astmu pažljivo prate uputstva za ispiranje usta nakon svakog korištenja.

Dijabetes

Kod osoba s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 visina šećera u ustima i ostalim sluznicama viša je nego kod ljudi koji nemaju dijabetes. S obzirom na to da je kandida tip gljivice, a šećer hrani gljivice, jasno je da su oni koji imaju dijabetes izloženi većem riziku od razvijanja sindroma prekomernog rasta kandide.

oralna kandidijaza
oralna kandidijaza
Foto: Shutterstock

Slab imuni sustav

Svako ko ima slabiji imunitet ima veće šanse da mu se u telu razvije kandida. Toj populaciji najčešće pripadaju novorođenčad i mala deca, starije osobe, osobe kojim su dijagnostikovana razna upalna stanja i autoimune bolesti.

9 simptoma kandide

  • Hronični umor
  • Poremećaji raspoloženja
  • Ponavljajuće infekcije vaginalnog i urinarnog trakta
  • Oralna kandidijaza
  • Upala sinusa
  • Poremećaji u probavi
  • Zamagljenje svesti
  • Gljivične infekcije kože i noktiju
  • Hormonska neravnoteža

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd