Skip to main content
 • Read more iso Hronika

  NAJPOZNATIJI DON SA DORĆOLA: Bio je advokat kriminalcima, svi su ga se plašili! Završio je uzidan u temelj?!

 • Read more Darko Lazić VIP

  UTEGLA SE, STOMAK U PRVOM PLANU! Pogledajte kako Darkova verenica izgleda u PETOM mesecu trudnoće, PUCA

 • Read more KK Crvena zvezda Košarka

  DELIJE BESNE NA TVITERU: Evo šta ih najviše BOLI

 • Read more Džihadisti Region

  Sprečen MASAKR Islamske države u Severnoj Makedoniji: Informacija stigla u poslednji čas, sprovode se mere za ZAŠTITU GRAĐANA!

 • Read more San Društvo

  NE PIŠE VAM SE DOBRO! Sanjali ste mamu ili tatu? Značenje tog sna neće vam se nimalo dopasti

 • Read more Lift Uvrnuto

  MANIJAČE JEDAN Zaglavio se u liftu sa se*si plavušom! Ona počela da se SKIDA, a on je GAZIO (VIDEO)

 • Read more Luna Đogani Zadruga

  SAT VREMENA PRE EMISIJE! U Zadruzi pušteno OVO - NISU TREPTALI! LUNA nije želela da gleda, NEVERICA

devojka kašlje

KAŠLJETE? Ozbiljno to shvatite - ova bolest UBIJA svaku osmu osobu u Evropi!

Foto: Profimedia
Dobro obratite pažnju...

Pulmolozi Srbije, okupljeni na Kongresu respiratorne medicine u Nišu, uputili su apel da plućne bolesti svi treba ozbiljno da shvatejer je reč o bolestima koje su uzrok smrti svake osme osobe u Evropi.

Ilija Andrijević sa Instituta za plućne bolesti Vojvodine je rekao da je istraživanje Evropskog respiratornog udruženja pokazalo da od posledica plućnih bolesti u Evropi godišnje umre oko 600.000 ljudi, dok u Srbiji između 400.000 i 600.000 ljudi boluje od hronične opstruktivne bolesti pluća.

"Bolest se potcenjuje, tako da 20 do 50 odsto obolelih ne znaju da je imaju, već svoj uporni kašalj, na primer, pravdaju pušenjem", rekao je Andrijević.

On kaže da se na Institutu za plućne bolesti Vojvodine svakog meseca otkrije 120 novoobolelih pacijenata s karcinomom pluća.

kašalj
Foto: Profimedia

Zorica Lazić sa Klinike za pulmologiju KC Kragujevackaže da se u Srbiji beleži porast broja obolelih od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, uprkos tome što postoji kvalitetna terapija u lečenju tih bolesti.

"Neophodna je adekvatna edukacija pacijenata kako bi oni pravilno koristili terapiju, ali i kako bi pomenute bolesti bile na vreme otkrivene", istakla je Lazićeva.

Ona je izjavila da domaće zdravstvene ustanove raspolažu savremenim dijagnostičkim sredstvima za blagovremeno oktrivanje hronične opstruktivne bolesti pluća, ali je problem što pacijenti ne mogu uvek da priušte kontinuirano lečenje jer je participacija za lekove visoka.

Predsednica Organizacionog odbora 5. Kongresa respiratorne medicine Tatjana Pejčić izjavila je da je kongres najveći ovogodišnji skup iz oblasti pulmologije koji se organizuje u Srbiji. Kongres je  okupio oko 400 lekara i 60 domaćih i inostranih predavača. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd