fbpx
Skip to main content
Bol u grlu

Osećaš da imaš KNEDLU U GRLU? Evo šta se krije iza tog osećaja, i da li je OPASNO

Foto: Profimedia
Pre nego što počnete da paničite isprobajte nekoliko jednostavnih trikova.

Knedla u grlu se mnogo češće javlja kod žena, ali ni muškarci nisu imuni na nju. Mnogi su bar jednom u životu iskusili neprijatno osećanje kao da im se u grlu nešto zaglavilo, što onemogućava prolazak pljuvačke i vazduha. Često se javlja i kašljucanje, treptanje, nervoza i ubrzani rad srca. Čini se kao da nas nešto pritiska, steže u grlu, ne da nam da dišemo i da gutamo.

bol
bol
Foto: Profimedia
Olovka za oči na donjem kapku može povećati oko, ali samo ako se NANESE NA OVAJ NAČIN

Olovka za oči na donjem kapku može povećati oko, ali samo ako se NANESE NA OVAJ NAČIN

Ova mama NIJE KUPILA NOVI KOMAD ODEĆE PUNIH 10 GODINA - I ima jako dobar razlog za to!

Ova mama NIJE KUPILA NOVI KOMAD ODEĆE PUNIH 10 GODINA - I ima jako dobar razlog za to!

Kad lažemo, skoro svi radimo jednu istu stvar - Evo šta je u pitanju

Kad lažemo, skoro svi radimo jednu istu stvar - Evo šta je u pitanju

Zašto se javlja knedla u grlu

Najčešće je knedla u grlu posledica psihološkog stanja i nema organsku osnovu, ali nekad ipak može da ukaže na neke ozbiljnije poremećaje. Javlja se „na nervnoj bazi“ kod osoba koje su napete i pod stresom. Znak je anksioznosti, uznemirenosti i teskobe koja traje dugo i iscrpljuje i psihu i telo. Još uvek nije utvrđen tačan mehanizam njenog nastanka. Pretpostavlja se da se mišići guše stežu pod komandom vegetativnog nervnog sistema usled nervoze.

Napetost se odražava na mišiće vrata, a zategnutost ovih mišića stvara osećaj prepreke u grlu. Međutim, oni nikada ne mogu biti toliko zategnuti da spreče prolazak pljuvačke i vazduha. Osećaj prepreke u grlu se javlja samo pri gutanju pljuvačke, a ne pri unošenju jela i pića i nije povezan ni sa jednim organskim oboljenjem. U pitanju je psiha.

Dodatni strahovi

Knedla u grlu je samo telesna manfestacija osetljivog psihološkog stanja ličnosti: nemoći, zbunjenosti, zabrinutosti, previranja emocija usled stresa. Neki stručnjaci tumače ovu pojavu kao da osećaj prosto dolazi „iz mozga“, a da se zapravo i ne manifestuje na grlu. Zato se i kaže da se javlja „na nervnoj bazi“.

Ovaj osećaj prepreke u grlu stvara strah od nekog organskog oboljenja, jer odmah se javlja i sumnja na nepravilan rad štitne žlezde, rak grla, ili na artrozu pršljenova u vratnom delu kičme. A zapravo je u pitanju preopterećena psiha. Ukoliko ne razmišljate o ,,knedli", ona će ubrzo i nestati.

grlo
Foto: Profimedia

Evo kako da se rešite knedle u grlu

Osećaj knedle u grlu se javlja samo ,,na suvo", kada osoba guta pljuvačku, a nestaje prilikom jela i pijenja. Pre nego što počnete da paničite isprobajte nekoliko jednostavnih trikova.

1. Popijte par gutljaja vode ili neke druge tečnosti čim se osećaj prepreke u grlu javi.

2. Izazovite povećano lučenje pljuvačke sisanjem bombona ili žvakanjem žvake.

3. Smanjite stres i nervozu koliko je to moguće i pokušajte tehnikama meditacije da smanjite napetost.

4. Dišite na usta a izdišite na nos, kako biste smanjili mogućnost nastajanja panike.

5. Pokušajte autosugestijom da ubedite sebe da ta ,,knedla" ne postoji i trudite se da ne mislite na taj osećaj. Budite svesni da je to samo „na nervnoj bazi“.

6. Ako i pored svega ovoga, taj osećaj traje duže vreme, obavezno uradite i specijalističke preglede kod endokrinologa i radiologa, kako biste otklonili sumnju na organske uzroke.

7. Lečite anksioznost ili depresiju psihoterapijom.

Žena pod stresom
Foto: Profimedia/ilustracija

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd