Skip to main content
čaj

KONTROLIŠE NIVO ŠEĆERA U KRVI: Ovaj NAPITAK je svima dostupan, KOŠTA MANJE od 150 DINARA, pun je vitamina

Foto: Profimedia
Mnogi ga kupuju svakodnevno...

Ako imate dijabetes ili predijabetes, kontrola šećera u krvi je najvažnija. Ako to ne činite kako treba, postoje šanse da će se kod vas razviti bolest bubrega, srca ili gubitak vida koji često prati ovo stanje. 

Na sreću možete kontrolsati šećer u krvi putem lekova, telesne aktivnosti i konzumacije prave hrane. Važno je i napomenuti kako ne postoji napitak ili namirnica koji će sami pomoći pri kontroli šećera, radi se ustvari o celokupnom načinu prehrane, gde će se određene namirnice izbegavati, a neke koristiti u većim količinama. 

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Evo da li je gladovanje dobro za imuni sistem i mršavljenje

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Evo da li je gladovanje dobro za imuni sistem i mršavljenje

"Živim na insulinu, ŽIVOT mi se okrenuo NAGLAVAČKE!" Bivša ZADRUGARKA BOLUJE od DIJABETESA, suočena sa problemima

"Živim na insulinu, ŽIVOT mi se okrenuo NAGLAVAČKE!" Bivša ZADRUGARKA BOLUJE od DIJABETESA, suočena sa problemima

Autorka knjige "The sports nutrition playbook", nutricionista Ejmi Gudson, navodi kako ipak neki napici mogu pomoći pri kontroli glukoze u krvi, a radi se o običnom kravljem mleku. 

mleko
mleko
Foto: Profimedia

"Istina je da će mnogi piti puno zaslađenih napitaka, onih gaziranih ili ne, kafa ili već pripremljenih voćnih sokova koji su puni šećera", ističe Gudson te dodaje kako je važno, u slučaju da kontrolirate šećer u krvi, konzumirati napitke koji su kombinacija ugljikohidrata i proteina te se to smatra esencijalnim načinom održavanja nivoa šećera u krvi. 

Proteini će usporiti probavu i brzo će vas zasititi, a i ostaćete siti duže. Nivo šećera se neće menjati. Iako je voda odličan napitak za zdravlje, neće uticati na kontrolu šećera u krvi, dodaje. 

Kombinacija proteina i ugljikohidrata je ono što čini kravlje mleko odličnim napitkom za sve koje pate od dijabetesa ili se boje da bi se kod njih mogao razviti. Rezultati studije objavljeni u magazinu "Diabetes Metabolism Research and Reviews" otkriva kako ispijanje mleka ne samo da će pomoći kod kontrole šećera u krvi već će poboljšati insulinsku rezistenciju. 

"Uz 12 grama ugljikohidrata ili 8 grama kvalitetnih proteina u maloj porciji mleka će vam pomoći da kontrolišete glad i da nemate želju za nezdravim namirnicama koje će poremetiti ravnotežu organizma. Uz to sadrži 13 esencijalnih nutrijenata koji uključuju kalcijum, vitamin D i B te selen. Dakle uz kontrolu šećera u krvi, u organizam ćete uneti brojne zdrave nutrijente - zaključuje nutricionistica. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd