Skip to main content
korona virus

OBJAVLJEN TAČAN SPISAK U BROJKU: Evo koliko vakcinisanih, a koliko nevakcinisanih završe u bolnici i na respiratoru

Foto: Profimedia
Najčešća nedoumica u javnosti jeste koliki je zapravo procenat vakcinisanih hospitalizovan, posebno u odnosu na one koji nisu vakcinisani, a zvanični podaci ovakve vrste u Srbiji još uvek nisu dostupni, no jedna hrvatska lekarka objasnila je kakva je situacija u našoj komšijskoj zemlji.

Naime, nedavno je na svom Fejsbuk profilu dr.sc. Saša Ceci, naučnik sa Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, podelio status u kome je otkrio neke podatke iz hrvatskih bolnica, a koje je dobio od prijateljice sa lica mesta.

Njegov status prenosimo u celosti:

"Prijateljica mi radi u jednoj našoj bolnici, pa mi je poslala neke podatke - kratak opis procedura u njenoj bolnici i neka svoja razmišljanja o trenutnoj situaciji. Pitala me je da li mogu te podatke da stavim u neki grafikon ili nešto slično, pa da ljudi vide kakva je situacija. Učinilo mi se da će ovakva tablica bolje predstaviti podatke od bilo kakvog grafičkog prikaza. Evo što kaže (tekst je ovde tako kako mi ga je poslala):

Kod nas se pacijenti testiraju BAT-om u kolima hitne. Svi pacijenti sa simptomima, svi za hospitalizaciju bez obzira na status vakcinacije, svaki premeštaj iz druge ustanove (+ nadzorni brisevi na MRSA, VRE), svo osoblje koje je imalo kontakt svaki 3. dan, svo osoblje na nekovid odjelima kod sumnje na kovid pacijenta, a u međuvremenu treba da nosimo FFP2 maske.

U bolnicu je ušao virus preko pacijenata koji su testirani dok su bili u inkubaciji (inače im radimo PCR). Spoljne planirane hospitalizacije (naručeni pacijenti) donose nam nalaz PCR-a ne stariji od 48 sati, što je mislim isto greška preporuke i kod njih bi mogao biti najveći problem jer se od uzimanja brisa mogu slobodno kretati i negde pokupiti virus u međuvremenu.

Testiranje svih bez obzira na vakcinalno status BAT-om nema previše smisla, osim kod osoblja sa simptomima. Ja se testiram kući sama, svake nedelje, nekako sam mirnija. Inače imamo na dosta punktova nekakve UV lampe, a većina radilišta su paviljoni pa prozračivanje nije problem.

Moram reći da sam radila na kovid odeljenju sa bolesnicima koji su pokupili kovid u bolnici. Oni koji su umrli, bili su u jako teškom stanju hospitalizovani, u terminalnoj fazi svoje bolesti i od kovida su imali samo pozitivan bris. Svi ostali su samoizolaciju prošli na kovid odeljenju i vraćeni su na primarna odeljenja (moram reći da ti pacijenti imaju i najveću procepljenost).

Najgore prolaze oni koji su bili hospitalizovani i zbog kovida i zbog svoje bolesti (komorbiditeta) paralelno. To su teški pacijenti i tu je umrlih bilo najviše.

Opis slike:

Od 60 hospitalizovanih pacijenata u trenutku ove analize (početkom februara) koji su bili pozitivni na kovid, njih je 15 bilo vakcinisano. To da tri četvrtine njih nije bilo vakcinisano govori dosta, ali ne govori celu priču. Naime, među onima koji su hospitalizovani zbog kovida, i onih koji su zbog kovida na intenzivnom lečenju, gotovo je 90 odsto nevakcinisanih. Od njih je samo dvoje primilo i buster dozu. Od devet pacijenata koji su na respiratoru, samo je jedan vakcinisan, ali ni on nije primio buster dozu. Osmorica od njih devet su muškarci.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd