Skip to main content
mamurluk

OŠTEĆENJE MOZGA I KRVNIH SUDOVA: Ove SIGNALE organizma nikako NE smete IGNORISATI, reagujte na vreme

Foto: Profimedia
Pratite svoje zdravstveno stanje!

Hipertenzija, tj.visoki krvni pritisak je svaka vrednost iznad 140/90 i predstavlja najveći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti- infarkt, srčanu slabost, moždani udar. Neke od njih mogu imati čak i fatalni ishod. Hipertenzija može imati nepoznat uzrok i da se javi kod osobe čiji srodnici takođe imaju visok krvni pritisak.

Uzrok može biti preveliki unos soli, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost i nepravilna ishrana, pušenje… Hipertenzija može nastati i kao posledica drugih oboljenja- bubrega, nadbubrega, štitaste žlezde, hipofize).

depresija
depresija
Foto: Profimedia
ALARM ZA HITNU REAKCIJU - Krvna slika NIJE DOBRA ako pokazuje ove vrednosti, obratite pažnju na TROMBOCITE

ALARM ZA HITNU REAKCIJU - Krvna slika NIJE DOBRA ako pokazuje ove vrednosti, obratite pažnju na TROMBOCITE

TERA KOMARCE I LEPO MIRIŠE: Ovako ćete se REŠTITI INSEKATA na potpuno prirodan način i uz uštedu novca

TERA KOMARCE I LEPO MIRIŠE: Ovako ćete se REŠTITI INSEKATA na potpuno prirodan način i uz uštedu novca

Najveći problem s hipertenzijom je što često nema nikakve simptome, pa se naziva i tihi ubivca. Mnogi i ne znaju da pate od visokog pritiska, što daje dovoljno vremena bolesti da napreduje i izazove ozbiljna oštećenja. Na druge simptome, koji se mogu javiti, često ne obraćamo pažnju jer su, na neki način, uobičajeni, poput glavobolje ili umora. To često pripisujemo stresu i nedovoljnom snu. Međutim, ako se jave učestale glavobolje, obavezno se obratite lekaru.

Jedan od simptoma visokog pritiska mogu biti vrtoglavica, mučnina, kratak dah, crvenilo lica, smetnje vida (kao posledica oštećenja krvnih sudova u očima usled nedopremanja krvi do mrežnjače), bol u grudima ( hipertenzija može da izazove oštećenje arterija što dovodi do smanjenje protoka krvi i snabdevanje srca kiseonikom, a to rezultira bolom u grudima koji se može proširiti na leđa, vrat, vilicu, ramena i ruke).

glavobolja
glavobolja
Foto: Profimedia

Najbolja preventiva visokom pritisku je zdrav način života -  izbalansirana ishrana, redovna fizička aktivnost, smanjenje pušenja i konzumiranja alkohola, manje stresa i redovno kontrolisanje. Ako neko u porodici pati od hipertenzije, savetuje se dodatni oprez.

Posledice hipertenzije

Povišen krvni pritisak je poznat i kao tihi ubica. Napredovanjem bolesti dolazi do oštećenja krvnih sudova vitalnih organa: srca, mozga, bubrega i oka. Hipertenzija predstavlja vodeći faktor rizika za nastanak infarkta miokarda, angine pektoris i razvoj srčane bolesti praćene gušenjem, zamaranjem, malaksalošću, slabim podnošenjem napora, otokom nogu. Kao posledica hipertenzije nastaju i promene na krvnim sudovima mozga usled čega se javljaju: glavobolja, vrtoglavica, nesvestica, nestabilnost pri hodu, zujanje u ušima, mučnina. Najozbiljnija posledica je moždani udar.

Hipertenzija izaziva oštećenje krvnih sudova bubrega što može dovesti do poremećaja u funkciji ovog organa. Takođe, jedna od komplikacija je i oštećenje vida koje nastaje usled promena na krvnim sudovima oka.

Visok krvni pritisak može da izazove proširenje krvnih sudova koje se naziva aneurizma koja, ukoliko se pojavi u velikim krvnim sudovima mozga ili aorti, svojim prskanjem može da izazove naglu smrt.

BONUS VIDEO: Jutarnja rutina voditeljke Sanje Kužet - Ovako započinje dan

 

Vremenska prognoza
Clear sky
36 Beograd