fbpx
Skip to main content
toplomer, temperatura

Evo kako da POSTUPAŠ, a da se NE ZARAZIŠ, ukoliko je neko od UKUĆANA inficiran KORONAVIRUSOM!

Foto: Profimedia
Bitno je da se ispoštuju ove stavke!

Neko od vaših ukućana se zarazio koronavirusom, a  kako biste zaštitili ostale ukućane, morate odmah preduzeti mere koje vam to i omogućavaju.

LAKO DO IMUNITETA: Dve čaše ovog napitka učiniće čuda za vaš organizam!

LAKO DO IMUNITETA: Dve čaše ovog napitka učiniće čuda za vaš organizam!

Doktor otkriva: Ovo su nedvosmisleni znaci koji otklanjaju sumnju da li ste PRELEŽALI KORONU

Doktor otkriva: Ovo su nedvosmisleni znaci koji otklanjaju sumnju da li ste PRELEŽALI KORONU

čovek meri temperaturu
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako treba delovati u kućnoj izolaciji?

Trebalo bi da ograničite svoj kontakt sa ljudima koji nisu članovi porodice, da ne odlazite u posete drugima i izbegavate da primate posetioce u vašem domu. Ako vam prijatelji, članovi šire porodice, volonteri ili vozači dostavljaju isporuke hrane i namirnica, neka to čine tako što će ih ostaviti ispred vrata vašeg doma, bez neposrednog kontakta sa vama.

U idealnim okolnostima, trebalo bi da zaraženi član boravi u sobi odvojenoj za njega, kao i da koristi lično kupatilo. Ukoliko je tako nešto neizvodljivo, onda bi trebalo ispoštovati sledeće preporuke.

Ako ste u kući u kojoj žive sa vama drugi članovi porodice, trebalo bi da blizak kontakt sa njima svedete na najmanju moguću meru izbegavanjem situacija u kojima ostvarujete kontakt licem u lice, bliže od 2 metra i duže od 15 minuta.

Ostali članovi domaćinstva takođe treba da se pridržavaju ovih mera. Ne bi trebalo da delite jela, čaše, šolje, pribor za jelo, peškire, jastuke ili druge predmete sa drugim ljudima u vašem domu. Nakon korišćenja ovih predmeta, potrebno je da ih operete deterdžentom i vodom, stavite ih u mašinu za sudove ili ih operete u mašini za pranje veša.

Koristite hirurške maske preko usta i nosa i rukavice, uvek kada niste sami u prostoriji, ili kada izlazite iz prostorije u kojoj ste izolovani. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite maske, mogu poslužiti i marama ili ešarpa.

Perite ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi, što češće, a obavezno nakon korišćenja toaleta, pre jela i posle kontakta sa drugim osobama. Dezinfikujte površine sa kojima dolazite u kontakt, po mogućstvu 70%-nim rastvorom alkohola ili sredstvima na bazi hlora. Provetravajte prostor u kome boravite više puta u toku dana, u trajanju od 15 do 30 minuta, ukoliko vazduh nije veoma zagađen i ako temperatura vazduha nije izuzetno niska

prehlada
Foto: Profimedia

Respiratorna higijena je veoma bitna

- Respiratornu higijenu treba da primenjuju svi u domaćinstvu.

- Respiratorna higijena odnosi se na pokrivanje usta i nosa tokom kašljanja ili kijanja (medicinskim maskama, platnenim maskama, papirnim maramicama ili savijenim laktom), a zatim pranje ruku. Odbacite materijale koji se koriste za prekrivanje usta ili nosa ili ih nakon upotrebe na odgovarajući način očistite (npr. operite maramice običnim deterdžentom i vodom).

- Izbegavajte direktan kontakt kože i odeće sa materijalima zagađenim sekretima obolele osobe.

- Koristite rukavice za jednokratnu upotrebu i zaštitnu odeću (npr. plastične kecelje) za čišćenje ili rukovanje površinama, odećom ili posteljinom zaprljanom tečnostima. Pre i posle uklanjanja rukavica obavite higijenu ruku.

- Izbegavajte direktan kontakt sa telesnim tečnostima, posebno sekretima usne usne duplje i disajnih organa. Rukavice za jednokratnu upotrebu koristite za pružanje nege i prilikom rukovanja sa stolicom, urinom i otpadom. Pre i posle uklanjanja rukavica obavite higijenu ruku. Rukavice, maramice, maske i drugi otpad koji su koristile bolesne osobe ili oni koji brinu o bolesnim osobama bacati u posebne kese u sobi u kojoj boravi bolesna osobe pre bacanja sa drugim kućnim otpadom.

- Izbegavajte druge vrste mogućeg izlaganja bolesnim osobama ili kontaminiranim predmetima u njihovom neposrednom okruženju (npr. ne koristite iste četkice za zube, cigarete, pribor za jelo, posuđe, piće, peškire, ili posteljinu). Pribor za jelo i posuđe treba oprati deterdžentom i vodom nakon upotrebe.

čišćenje
čišćenje
Foto: Profimedia

KAKO DEZINFIKOVATI PREDMETE?

- Očistite i dezinfikujte površine koje se često dodiruju, poput noćnih ormarića i ostalog nameštaja u spavaćim sobama, običnim dezinfekcionim sredstvom za domaćinstvo.·

- Očistite i dezinfikujte površine u toaletu i kupatilu najmanje jednom dnevno koristeći uobičajena dezifekciona sredstva za domaćinstvo.

- Za pranje odeće, posteljine, peškira za kupanje i ruke itd. obolelih osoba koristite uobičajeni deterdžent za pranje rublja ili mašinsko pranje na 60–90 °C uobičajenim deterdžentom za domaćinstvo i temeljno ih osušite. Kontaminirano platno stavite u kesu za veš. Ne tresti prljavo rublje i izbegavati direktan kontakt kože i odeće sa kontaminiranim materijalima.

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd