fbpx
Skip to main content
plivanje

KUPANJE U TOKU CIKLUSA: Morska voda je lekovita, ali EVO koliko je BEZBEDNA zona u toku onih dana!

Foto: Profimedia
Iznenadićete se.

Kada vas tokom godišnjeg odmora zadesi ciklus, tuga i strah od kupanja uvlači se u ženske misli. Samo kupanje, međutim, nije problem ako je more prijatne temperature i ako se poštuju određena pravila.

- Za vreme ciklusa krvni sudovi su više rašireni i žena je podložna svakoj vrsti infekcije i zato kupanje u bazenima i stajaćim vodama ne bih nikako preporučila. More je već druga priča, ali opet treba izbegavati kupanje u danima kada je krvarenje najintenzivnije. Kada menstrualno krvarenje jenjava možete se slobodno okupati u moru, naravno ako voda nije previše hladna, a pre ulaska u vodu treba da stavite tampon i nakon izlaska da ga promenite - kaže ginekolog Mima Fazlagić.

NE PANIČITE: Evo šta treba da URADITE ukoliko vas uhvati GRČ dok ste u VODI!

NE PANIČITE: Ukoliko vam kasni menstruacija, postoji još 6 razloga osim trudnoće

Nakon kupanja promenite tampon

Tampon treba da promenite neposredno nakon izlaska iz mora, zajedno sa kupaćim kostimom, naravno pritom vodeći računa o higijeni ruku. Žene sa izrazito obilnim menstruacijama i obilnim ugrušcima treba da se konsultuju sa svojim ginekologom koji poznaje njihov ginekološki nalaz, ali ukoliko postoje uslovi za promenom kupaćeg kostima, tampona i uložaka tokom dana, u periodu kada menstrualno krvarenje pomalo jenjava (4, 5 i 6 dan ciklusa) ne postoje razlozi da se ne okupate tokom godišnjeg odmora.

GUBITE POLA KILOGRAMA ZA NEDELJU DANA: Uz ova tri TRIKA mršavićete bez ODRICANJA!

ELIKSIR ZDRAVLJA: MASLINOVO ULJE čuva KOSTI i MOZAK! Pozitivna DEJSTVA na ljudski ORGANIZAM su...

Uticaj sunca

Sunčanje utiče na pojačano menstrualno krvarenje i rad hormona, pa morate biti izuzetno oprezni prilikom izlaganja sunčevim zracima. Takođe, sunčevi zraci nepovoljno deluju i na kožu, pa su zaštitni faktori nužni, kao i šeširi za glavu i poštovanje pravila neizlaganja direktnim sunčevim zracima tokom podneva.

Zašto menstruacija često izostaje na letovanju?

Vrlo često promena dnevnog ritma utiče na rad hormona što može neposredno da utiče na dužinu trajanja menstrualnog ciklusa, a najčešće se to događa tokom prelaska u novo godišnje doba. Takođe promena dnevnog ritma i popuštanje faktora stresa mogu dovesti do promene u dužini menstrualnog ciklusa.

VAŠE TELO VRIŠTI ZA POMOĆ: Ovo su deset SIGNALA da niste BRINULI o svom fizičkom ZDRAVLJU!

ZABRANJENO U DIJETAMA: Ovo voće NIJE dobar IZBOR ukoliko pokušavate da smršate!

Izbacite kofein, čokoladu i mleko

Izlaganje velikoj količini dnevnog svetla može ublažiti simptome PMS-a, kao i izbacivanje kofeina, gaziranih pića, čokolade, korišćenje što manje mlečnih proizvoda (sladoleda, sira, mleka koje se može zameniti sa pirinčanim ili sojinim mlekom).

Dnevni unos multivitaminskih preparata

Tokom nadolazeće menstruacije uvedite 500 mg kalcijuma, 100-150 mg magnezijuma, 50 mg vitamina E na dan i omega 3 masne kiseline, bilo kroz preparate, bilo konzumiranjem ribljeg ulja, što može da ublaži simptome PMS-a.

 

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd