fbpx
Skip to main content
kuvana banana

SKUVAJTE BANANU I TEČNOST POPIJTE PRE SPAVANJA: Dodajte samo 1 začin – dejstvo je neverovatno

Foto: Shutterstock
Malo poznat recept je odličan lek za mnoge probleme, posebno za nedostatak vitamina i nervozu.

Da li imate ideju šta će se desiti u vašem telu ako skuvate bananu sa cimetom i popijete ovu tečnost uveče, pre spavanja?

Malo poznat recept je odličan lek za mnoge probleme, posebno za nedostatak vitamina i nervozu. Njegova tajna je u tome što banana sadrži veliku količinu magnezijuma koji blagotvorno deluje na nervni sistem: opušta, eliminiše stres i poboljšava san.

Banana nije samo izvor energije, već i riznica brojnih hranljivih materija, kao što je kalijum koji je važan za tonus mišića, pa čak i srčanog. Još jedan mineral, fosfor, pomoći će telu da lakše svari ugljene hidrate.

Drugi, ne manje važan sastojak ovog koktela je cimet. Sposoban je da smanji nivo šećera i holesterola u krvi, pa tako smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, neke studije su pokazale da cimet može da deluje antiseptično na telo i normalizuje hormone (posebno korisno za žene). 

Naučnici su izdvojili stanja kod kojih je ovaj napitak blagotvoran: 

* artritisa;

* migrena i glavobolje različitog porekla;

* ulceroznih bolesti gastrointestinalnog trakta; 

* prisustva patogenih bakterija.

Kako napraviti ovaj napitak?

Sastojci:

1 zrela banana

1-1,5 kašičica cimeta

2-2,5 l vode

Priprema: 

Ukloniti koru banani. Zagrejati vodu da proključa, pa dodati bananu i cimet.Smanjiti temperaturu, pa kuvati oko 10 minuta. Ocediti i piti toplo.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd