Skip to main content
limun

LIMUN JE ŠTETAN ZA ZDRAVLJE ZA OVU GRUPU LJUDI: Pun je vitamina C, ali OVAKVOM upotrebom može biti i opasan

Foto: Shutterstock
Da li ste znali?

Nije lako navesti sve koristi koje organizam ima od limuna, odnosno, limunovog soka. Bogat je vitaminom C, pa se suprostavlja slobodnim radikalima u ćelijama, pomaže rad srca i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Citrusna kiselina iz limuna pomaže u prevenciji nastanka bolnog kamena u bubregu, a takođe olakšava bol kod upaljenih sinusa, piše Lepa i Srećna.

Utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi i odličan je saveznik u borbi protiv virusa. Limun je dragocen i za očuvanje vitke linije jer ubrzava metabolizam, ali i za lepotu jer može da posvetli fleke na koži, smanji masnoću kose i ukloni bradavice. Čini se da je limun svemoguć, ali nutricionisti upozoravaju da ipak postoje određene kategorije ljudi koje limun treba da izbace iz ishrane.

limun
limun
Foto: Profimedia

Prema rečima stručnjaka, agrumi su najopasniji za osobe sa gastritisom i drugim bolestima digestivnog trakta.

- Limun stimuliše proizvodnju hlorovodonične kiseline u telu. Кada dospe u stomak pacijenta sa problemima sa varenjem, kiselost se još više povećava, što izaziva ne samo nelagodnost, već i pogoršanje zdravstvenih problema - tvrdi nutricionistkinja Natalija Кruglova.

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd